Lijena pita sa sirom i trešnjama

Autor: 666   (palac x 24166) |moji recepti

0
recepti_bez_slike
40 dag brašna 20 dag margarina 15 dag šećera 3 jaja 4 žlice kiselog vrhnja 1/2 praška za pecivo Nadjev 50 dag svježeg kravljeg sira 25 dag trešanja iz kompota (bez koštica) 4 žlice šećera 1 jaje 4 žlice mljevenih lješnjaka 2 žlice pšenične krupice 2 vanilin-šećera šećer u prahu za posipanje Priprema: Pjenasto umutite margarin, dva jaja,jedno žumance i šećer, dodajte kiselo vrhnje i brašno pomiješano s praškom za pecivo, pa umijesite prhko tijesto. Ostavite ga na hladnom mjestu mirovati 30 minuta. Zatim ga podijelite u dva jednaka dijela. Jedan dio tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj dasci u veličini lima i pomoću valjka ga prenesite u lim, prethodno namašćen i posut brašnom. Na tijesto stavite nadjev od sira, a preko nadjeva položite razvaljani drugi dio tijesta, premažite razmućenim bjelanjkom, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na srednjoj vatri oko 40 minuta. Pečenu pitu pospite šećerom u prahu, ohladite i narežite na kocke. Nadjev: Dobro ocijeđen sir pomiješajte sa šećerom, vanilin-šećerom, jajem i krupicom. Posebno ocijeđene trešnje iz kompota pospite mljevenim lješnjacima i posudu protresite da se trešnje oviju mljevenim lješnjacima, zatim ih postupno dodavajte siru i sve zajedno lagano izmiješajte. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.5 (+2) ‹ Lijena pita s jabukama najbolji recept Lijena pita sa smokvama ›
Ako prvi put radite sa prhkim tijestom, kod obrade prhkog tijesta valjak ne smijete jako pritiskati već ga koturajte po tijestu. Ako je prhko tijesto dosta mekano pa ga razvaljanog ne možete prebaciti na dno lima tada tijesto u malim količinama stanjite između dlanova, pa ga stavljajte u lim. Lupkajte ga vrhovima prstiju da bude u podjednako debelom sloju.

Tijesto

  • 40 dag brašna
  • 20 dag margarina
  • 15 dag šećera
  • 3 jaja
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • 1/2 praška za pecivo

Nadjev

  • 50 dag svježeg kravljeg sira
  • 25 dag trešanja iz kompota (bez koštica)
  • 4 žlice šećera
  • 1 jaje
  • 4 žlice mljevenih lješnjaka
  • 2 žlice pšenične krupice
  • 2 vanilin-šećera
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Pjenasto umutite margarin, dva jaja,jedno žumance i šećer, dodajte kiselo vrhnje i brašno pomiješano s praškom za pecivo, pa umijesite prhko tijesto. Ostavite ga na hladnom mjestu mirovati 30 minuta. Zatim ga podijelite u dva jednaka dijela. Jedan dio tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj dasci u veličini lima i pomoću valjka ga prenesite u lim, prethodno namašćen i posut brašnom. Na tijesto stavite nadjev od sira, a preko nadjeva položite razvaljani drugi dio tijesta, premažite razmućenim bjelanjkom, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na srednjoj vatri oko 40 minuta. Pečenu pitu pospite šećerom u prahu, ohladite i narežite na kocke.

Nadjev: Dobro ocijeđen sir pomiješajte sa šećerom, vanilin-šećerom, jajem i krupicom. Posebno ocijeđene trešnje iz kompota pospite mljevenim lješnjacima i posudu protresite da se trešnje oviju mljevenim lješnjacima, zatim ih postupno dodavajte siru i sve zajedno lagano izmiješajte.

Prosjek: 4.5 (+2)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Glavni u kuhinji2's

Skroz zanimljivo zvuči ovo, možda neko drugo sezonsko voće