Lijena pita sa smokvama

recepti_bez_slike
40 dag brašna 20 dag margarina 15 dag šećera 2 jaja 4 žlice kiselog vrhnja 1/2 praška za pecivo Nadjev 35 dag suhih smokava 5 dag šećera 5 dag čokolade za kuhanje 5 dag mljevenih lješnjaka 1 dl slatkog vrhnja 3 žlice marmelade od šipka 1 bjelance za premazivanje šećer u prahu za posipanje Priprema: Pjenasto umutite margarin, jaja i šećer, zatim dodajte kiselo vrhnje i brašno pomiješano s praškom za pecivo, pa umijesite prhko tijesto. Ostavite ga na hladnom mjestu da miruje 30 minuta. Zatim ga podijelite u dva jednaka dijela. Jedan dio tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj dasci u veličini lima i pomoću valjka ga prenesite u lim, prethodno namašćen i posut brašnom. Tijesto premažite marmeladom od šipka, stavite nadjev od smokava, a preko nadjeva položite drugi dio razvaljanog tijesta i premažite bjelanjkom. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na srednjoj vatri oko 40 minuta. Pečenu pitu pospite šećerom u prahu, a kada se ohladi narežite na kocke. Nadjev: Pomiješajte smokve samljevene u stroju za meso, šećer, mljevene lješnjake, naribanu čokoladu i slatko vrhnje. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 2.8 (+4) ‹ Lijena pita sa sirom i trešnjama najbolji recept Ljevana pita sa sirom ›
Prošlo ljeto na moru sam dobila dvije vrečice friških prefinih smokava. S obzirom da ih moji nisu htjeli jesti, nije mi preostalo ništa drugo nego iskoristiti ih za ukusan kolač.

Tijesto

  • 40 dag brašna
  • 20 dag margarina
  • 15 dag šećera
  • 2 jaja
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • 1/2 praška za pecivo

Nadjev

  • 35 dag suhih smokava
  • 5 dag šećera
  • 5 dag čokolade za kuhanje
  • 5 dag mljevenih lješnjaka
  • 1 dl slatkog vrhnja
  • 3 žlice marmelade od šipka
  • 1 bjelance za premazivanje
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Pjenasto umutite margarin, jaja i šećer, zatim dodajte kiselo vrhnje i brašno pomiješano s praškom za pecivo, pa umijesite prhko tijesto. Ostavite ga na hladnom mjestu da miruje 30 minuta. Zatim ga podijelite u dva jednaka dijela. Jedan dio tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj dasci u veličini lima i pomoću valjka ga prenesite u lim, prethodno namašćen i posut brašnom. Tijesto premažite marmeladom od šipka, stavite nadjev od smokava, a preko nadjeva položite drugi dio razvaljanog tijesta i premažite bjelanjkom. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na srednjoj vatri oko 40 minuta. Pečenu pitu pospite šećerom u prahu, a kada se ohladi narežite na kocke.

Nadjev: Pomiješajte smokve samljevene u stroju za meso, šećer, mljevene lješnjake, naribanu čokoladu i slatko vrhnje.

Prosjek: 2.8 (+4)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)