Kolači koje prošlost nije «progutala»
Za one koji vole autohtone slastice, osobito iz Hrvatskog zagorja, manifestacija «Babičini kolači» nije nepoznanica. Ove godine održava se 7. puta. Babice će svoje kolače na ocjenu donijeti u Klanjec, 13. travnja u Sportsku dvoranu OŠ Antuna Mihanovića.
Za pobjedničku lentu važno je biti "babica"
„Babičini kolači“ je natjecanje zagorskih baka u pripremi autohtonih slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka. Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji Krapinsko-zagorske županije kojom ona promiče vrijednosti žena, obitelji te živom čuva gastronomsku tradiciju Zagorja. Za pobjedničku lentu natječu se babice (uvjet je da natjecateljica bude baka) koje dolaze iz svih dijelova Županije. Ipak, lentu osvaja ju ona čiji kolači dobiju najviše bodova za autohtonost recepture i sastojaka, za okus, za domišljatost u prezentaciji…
Svaki detalj koji oko može zamijetiti, a nepce okusiti, važan je element pri bodovanju ocjenjivačke komisije koja proglašava pobjednicu.
Kolače ocjenjuju znalci
Ove godine 32 babice natjecat će se pred ocjenjivačkom komisijom koju čine vrsni gastronomski znalci: etablirani zagorski kuhar Slavko Večerić, počasni član Hrvatske kulinarske Akademije i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije, Božica Brkan, glavna urednica internetskog magazina Oblizeki i Marko Živaljić, predsjednik Kuharskog saveza KZŽ i vlasnik agroturizma Majsecov mlin.
I kolači i odjeća i dekoracija
Osim za jedno od tri pobjednička mjesta, babice se natječu i za priznanje za vizualni dojam pod nazivom „Izvorno zagorsko“. U ovoj kategoriji ocjenjuje se koliko su se natjecateljice uspjele približiti starini zagorskog duha i tradiciji svojom odjećom koju su odabrale nositi prilikom manifestacije i dekoracijom svog izlagačkog mjesta.
Pecite i vi "babičine kolače"
Kao i svake godine, nakon manifestacije i natjecanja bit će izdana knjiga svih recepata kolača natjecateljica, koja će se moći kupiti u knjižarama Alfe i Profila. Prije toga, izloženi kolači moći će se kušati na samoj manifestaciji „Babičini kolači“ u Klanjcu, kamo je ove godine natjecanje dovela upravo lanjska pobjednica Slavica Vlahović.











Kolač s oblatnamaSastojci
Paket gotovih oblatni
Krema od oraha
20 dkg oraha
20 dkg šećera u prahu
15 dkg...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
BajaderaSastojci za bajaderu:
800 g šećera
1/2 litre vode
250 g maslaca
300 g oraha
300 g mljevenih...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Fritule s jogurtomJedan od brojnih recepata je i ovaj s jogurtom.
Recepti smo dobili od restorana Sabbia u Crikvenici...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...