Kompot od krušaka
Kruške koje nisu mekane (poluzrele) oguliti, odstraniti koštice i izrezati na četvrtine.
Poslagati ih u oprane staklenke.
U svaku staklenku staviti 2 do 3 koluta opranog cijelog limuna
Provreti naljev:
- 1000 mL vode
- 150 g šećera (može i do 200 g ako volite slađe)
- 2 vanil šećera
- 1 do 2 žlice ruma (može i bez)
- 1 malu žličicu limunske kiseline (ili sok od limuna po želji)
S kipućim naljevom zalijati kruške u staklenkama, najprije u svaku polagano ulijati naljeva da pokrije dno, a zatim dopuniti naljevom do visine 1 cm ispod vrha staklenke.
Odmah zatvoriti s čistim, neposredno prije zatvaranja s alkoholom ispranim, originalnim poklopcem (koji ima navoj, npr. staklenka i poklopac od krastavaca) i pasterizirati. Veče staklenke pasterizirati 25 - 30 minuta na 85 do 90 stupnjeva C, a manje 20 – 25 minuta.
Pasterizira se na način da zatvorene staklenke jednake visine, sa vrućim kompotom (kako je gore opisano) poslažete u posudu i 2 cm ispod vrha ulijete između njih vodu temperature 90 stupnjeva C.
Posudu stavite na peć i pasterizirate kako je gore navedeno (po mogućnosti temperaturu u posudi s vodom kontrolirajte termometrom). Ako ga nemate: zagrijavajte tako da voda bude „pred vrenje“ svih 20 – 30 minuta!!!
Nakon toga skinite posudu sa cjelokupnim sadržajem s peći u sudoper ili u kadu i lagano puštajte na sve vodu (najprije toplu, pa mlaku, pa hladnu). Pri tom poklopac „se uvuče – vakuumira“. Ovako pripremljen kompot može stajati 2 godine i vrlo je zdrav, jer ne sadrži konzervanse.
- Vaše oznake (tagovi): kompot / sok / voda
- Sastojci: kruške / limunska kiselina / rum / šećer / sok od limuna / voda








Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
Kolač s oblatnamaSastojci
Paket gotovih oblatni
Krema od oraha
20 dkg oraha
20 dkg šećera u prahu
15 dkg...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
BajaderaSastojci za bajaderu:
800 g šećera
1/2 litre vode
250 g maslaca
300 g oraha
300 g mljevenih...
Fritule s jogurtomJedan od brojnih recepata je i ovaj s jogurtom.
Recepti smo dobili od restorana Sabbia u Crikvenici...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
super recept.Pravim sutra :)
super recept.Pravim sutra :)
evo upravo ga pravim i nadam se da ce biti ok....