Voćni sirupi za razrjeđivanje s vodom

Autor: tatjana   (palac x 19438) |moji recepti

5
Voće dobro oprati. U sokovniku iscijediti sok iz voća, (najbolje je pomiješati dvije ili više vrste voća; slađe i kiselije, na primjer ribizl i maline.) Ako nemate sokovnik, sok se iscijedi gnječenjem usitnjenog voća u koje se može dodatati limunska kiselina ili sok od jednog limuna u slađe voće, dok u kiselije voće (npr. višnje ili ribizl) nije potrebno dodavati kiselinu.  Priprema Sok zagrijati do 80°C mješajući da se šećer rastopi pa tako vrući sok polagano ulijevati u suhe oprane staklene boce – 3 cm ispod vrha, koje imaju metalni poklopac. Poklopac isperati u alkoholu ili rakiji i odmah zatvoriti vrući sok. Od ostatka voća nakon cijeđenja (očišćenog od koštica i peteljki) može se skuhati džem. Preporuka Sok iz voća lakše će se iscijediti ukoliko se oprano voće zamrzne pa ostavi odlediti u hladnjaku dan ili dva prije izrade sirupa. Na ovaj način najveći dio voćnog soka će se prilikom odmrzavanja iscijediti iz voća, a preostalo voće treba snažno protisnuti kroz četverostruku gazu. Neovisno od postupka kojim je iscijeđen sok, potrebno ga je još jednom procijediti kroz gazu. U ovako priređeni voćni sok treba dodati vodu u umjeru 1:0,2 odnosno dva decilitra vode na svaku litru soka. U ovu pak tekućinu dodati na svaku litru soka i vode po 1,2 kg šećera. Opcionalno, odnosno prema ukusu, ovo se može dodatno zakiseliti limunskom kiselinom ili sokom limuna. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.6 (+12)
Sirup za sok može se napraviti od bilo kojeg sezonskog voća (višnja, ribizl, maline, jagode, borovnica, josta, bobice bazge, brusnica…) ili kombinacijom više voća, već prema ukusu.
Voćni sirupi

Osnovni postupak za dobivanje voćnog sirupa

Voće dobro oprati. U sokovniku iscijediti sok iz voća, (najbolje je pomiješati dvije ili više vrste voća; slađe i kiselije, na primjer ribizl i maline.) Ako nemate sokovnik, sok se iscijedi gnječenjem usitnjenog voća u koje se može dodatati limunska kiselina ili sok od jednog limuna u slađe voće, dok u kiselije voće (npr. višnje ili ribizl) nije potrebno dodavati kiselinu. 

Priprema

Sok zagrijati do 80°C mješajući da se šećer rastopi pa tako vrući sok polagano ulijevati u suhe oprane staklene boce – 3 cm ispod vrha, koje imaju metalni poklopac. Poklopac isperati u alkoholu ili rakiji i odmah zatvoriti vrući sok. Od ostatka voća nakon cijeđenja (očišćenog od koštica i peteljki) može se skuhati džem.

Preporuka

Sok iz voća lakše će se iscijediti ukoliko se oprano voće zamrzne pa ostavi odlediti u hladnjaku dan ili dva prije izrade sirupa. Na ovaj način najveći dio voćnog soka će se prilikom odmrzavanja iscijediti iz voća, a preostalo voće treba snažno protisnuti kroz četverostruku gazu. Neovisno od postupka kojim je iscijeđen sok, potrebno ga je još jednom procijediti kroz gazu. U ovako priređeni voćni sok treba dodati vodu u umjeru 1:0,2 odnosno dva decilitra vode na svaku litru soka. U ovu pak tekućinu dodati na svaku litru soka i vode po 1,2 kg šećera. Opcionalno, odnosno prema ukusu, ovo se može dodatno zakiseliti limunskom kiselinom ili sokom limuna.

Prosjek: 3.6 (+12)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika 666's

Ovi sokovi su kao stvoreni za ove dane. Lijepo stavite sok u frižider i rashladite se kad god poželite..Moj omiljeni je sok od brusnice, baš mi prija. Jučer sam ga pravila na ovaj način:
Uzme se u posudu 1,25 kg šećera, polije se sa 500 ml vode i kuha tako dugo dok se mrvi. Dodajte onda oko 1 kg zrelih brusnica i soka od 2 velika limuna i kuhajte kratko, kojih 5 minuta, a onda stavite na stranu. Ostavite 24 sata, pa kuhajte masu još jednom da zavrije...izlijte vruće na cjedilo kako bi sok istekao.Ohladite i tek onda ulijte u boce, moj savjet. Ah, da, nisam Vam rekla sastojke, pa za ovaj sok je dovoljno 1,25 kg šećera, oko 1 kg brusnica, 500 ml vode i 2 limuna