Bakalar na bijelo

Glavne podatke o bakalaru već smo napisali u receptu za brudet. Osnovna priprema bakalara je ista. Kad je bakalar očišćen i skuhan, spreman je za pripremu na bijelo.
Sastojci:
- 1 - 1,5 kg kuhanog bakalara
- 1 kg krumpira skuhati u kori
- 1 glavica luka – sitno nasjeckati
- 4 režnja češnjaka – usitniti
Priprema:
Prodinstati luk na običnom ulju, prstohvat soli miješati na srednjoj vatri drvenom kuhačom, kad dok se ne zastakli i ne počne gubiti vodu pa dodati češnjak i dodati 0,5 dcl juhe u kojoj se kuhao bakalar pa dinstati još 2-3 minute.
Dodati filetirani i usitnjeni bakalar, posoliti, popapriti i dodati 1,5 dcl maslinovog ulja, kuhati na laganoj vatri i podlijevati juhicom od bakalara. Na kraju dodati 4 režnja češnjaka i usitnjeni peršin.
Ugrubo zgnječiti topli krumpir i odvojiti 2 krumpira. Odmah s vatre uliti vrući bakalar u topli krumpir, napraviti pire i miješati na laganoj vatri. Dodati peršin i još 2-3 režnja češnjaka po ukusu te ulivati još maslinovog ulja i krumpira, soliti i biberiti po ukusu.
Ovako pripremljeni bakalar se može poslužiti kao samostalno jelo ili se mazati na kruh ili prepečenac.
- Vrijeme pripreme: 2 sata
- Vaše oznake (tagovi): bakalar / bakalar bianco / Kuharica za svečane prigode / maslinovo ulje
- Sastojci: bakalar / češnjak / krumpir / kuhani balakar / maslinovo ulje / peršin
Kako lijepo ovo pravi komsinica nena u Tivtu ,njami...
Kako lijepo ovo pravi komsinica nena u Tivtu ,njami...
Ma kakvo mliko...
Ovaj recept nema veze sa vezom, pogledajte kako je pisan, ne prati korake, nejasan je i 4 režnja češnjaka dodajemo tri puta plus još 2 režnja
U mlijeku??????
Par dana prije nego što ga idete spremati, namočite bakalar u vodu i svakako vodu mijenjajte dva puta dnevno, preporuka od Dalmatinke
a ovo je moj - u mlijeku - i ne bez razloga. Miris je manje intenzivan.
Treba vam:
500 g sušenog bakalara,
800 ml mlijeka,
4 glavice luka,
100 g glatkog brašna,
100 g naribanog parmezana,
2 režnja češnjaka,
1 žlica sjeckanog peršina,
8 fileta slanih inćuna,
ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol i papar.
Priprema:
Sušeni bakalar preko noći namočimo u vodu, zatim mu skinemo kožu, izvadimo kosti i narežemo ga na komade, luk nasjeckamo, a češnjak protisnemo. U tavu, na dvije, tri žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo sjeckani luk, protisnuti češnjak, posolimo, promiješamo i pržimo dok luk malo ne omekša. Za to vrijeme u zdjelu ulijemo mlijeko, dodamo naribani parmezan, glatko brašno, sjeckani peršin i sastojke dobro izmiješamo pjenjačom. Zatim na omekšali luk složimo komade bakalara i filete slanih inćuna, prelijemo mješavinom mlijeka, brašna i parmezana, napola poklopimo i kuhamo na laganoj vatri, povremeno protresajući posudu. Nakon tri sata kuhanja jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.
Moj bjanko bakalar :
1 bakalar od najmanje pola kg
1 kg kumpira
1 luk (bili)
1/2 maca petrusimula
2 dcl maslinova ulja
soli,papra,žlica masla i 5 žlica mlika
Očišćeni i močeni bakalar (2 dana) izrizati na manje komade i staviti kuvati. Vodu posoliti,popapriti staviti malo maslinova ulja,2 špice luka i malo petrusimula.
U drugu teču stavim kuvat očišćeni i izrizani na fete kumpir
Bakalar možete staviti kuvati i u espres lonac oko 40 minuta ili pak kuvati obično više od 1,5 do 2 sata.
Kada je bakalar skuvan očisti se od drača i kože.
Bakalar se stavi u posudu za miksanje, sa kuvanim kumpirima.Dodaje se sitno isičeni luk, petrusimul, posoli se ,popapri.To se sve žbatije uz postepeno dodavanje maslinova ulja. Dodati maslo i malo mlika.Više puta u toku miksanja isprovati ukus uz dodavanje soli,papra i ulja, jer su to najvažniji dodaci bakalaru. Smjesa mora biti gusta i kompaktna.
Isprovajte ovaj način i nečete falit.