Bakalar na bijelo
Glavne podatke o bakalaru već smo napisali u receptu za brudet. Osnovna priprema bakalara je ista. Kad je bakalar očišćen i skuhan, spreman je za pripremu na bijelo.
Sastojci:
- 1 - 1,5 kg kuhanog bakalara
- 1 kg krumpira skuhati u kori
- 1 glavica luka – sitno nasjeckati
- 4 režnja češnjaka – usitniti
Priprema:
Prodinstati luk na običnom ulju, prstohvat soli miješati na srednjoj vatri drvenom kuhačom, kad dok se ne zastakli i ne počne gubiti vodu pa dodati češnjak i dodati 0,5 dcl juhe u kojoj se kuhao bakalar pa dinstati još 2-3 minute.
Dodati filetirani i usitnjeni bakalar, posoliti, popapriti i dodati 1,5 dcl maslinovog ulja, kuhati na laganoj vatri i podlijevati juhicom od bakalara. Na kraju dodati 4 režnja češnjaka i usitnjeni peršin.
Ugrubo zgnječiti topli krumpir i odvojiti 2 krumpira. Odmah s vatre uliti vrući bakalar u topli krumpir, napraviti pire i miješati na laganoj vatri. Dodati peršin i još 2-3 režnja češnjaka po ukusu te ulivati još maslinovog ulja i krumpira, soliti i biberiti po ukusu.
Ovako pripremljeni bakalar se može poslužiti kao samostalno jelo ili se mazati na kruh ili prepečenac.
- Vrijeme pripreme: 2 sata
- Vaše oznake (tagovi): bakalar / bakalar bianco / Kuharica za svečane prigode / maslinovo ulje
- Sastojci: bakalar / češnjak / krumpir / kuhani balakar / maslinovo ulje / peršin
Boze sacuvaj, nebi otel da na prvim komentarima pisem ovolike kritike ali ovo nema veze sa bakalaj na binaco....mliko va bakalaj, kapula dinstana, 1kg kumpira na jedan bakalaj .....ajme majko.....
Kako lijepo ovo pravi komsinica nena u Tivtu ,njami...
Kako lijepo ovo pravi komsinica nena u Tivtu ,njami...
Ma kakvo mliko...
Ovaj recept nema veze sa vezom, pogledajte kako je pisan, ne prati korake, nejasan je i 4 režnja češnjaka dodajemo tri puta plus još 2 režnja
U mlijeku??????
Par dana prije nego što ga idete spremati, namočite bakalar u vodu i svakako vodu mijenjajte dva puta dnevno, preporuka od Dalmatinke
a ovo je moj - u mlijeku - i ne bez razloga. Miris je manje intenzivan.
Treba vam:
500 g sušenog bakalara,
800 ml mlijeka,
4 glavice luka,
100 g glatkog brašna,
100 g naribanog parmezana,
2 režnja češnjaka,
1 žlica sjeckanog peršina,
8 fileta slanih inćuna,
ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol i papar.
Priprema:
Sušeni bakalar preko noći namočimo u vodu, zatim mu skinemo kožu, izvadimo kosti i narežemo ga na komade, luk nasjeckamo, a češnjak protisnemo. U tavu, na dvije, tri žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo sjeckani luk, protisnuti češnjak, posolimo, promiješamo i pržimo dok luk malo ne omekša. Za to vrijeme u zdjelu ulijemo mlijeko, dodamo naribani parmezan, glatko brašno, sjeckani peršin i sastojke dobro izmiješamo pjenjačom. Zatim na omekšali luk složimo komade bakalara i filete slanih inćuna, prelijemo mješavinom mlijeka, brašna i parmezana, napola poklopimo i kuhamo na laganoj vatri, povremeno protresajući posudu. Nakon tri sata kuhanja jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.
Moj bjanko bakalar :
1 bakalar od najmanje pola kg
1 kg kumpira
1 luk (bili)
1/2 maca petrusimula
2 dcl maslinova ulja
soli,papra,žlica masla i 5 žlica mlika
Očišćeni i močeni bakalar (2 dana) izrizati na manje komade i staviti kuvati. Vodu posoliti,popapriti staviti malo maslinova ulja,2 špice luka i malo petrusimula.
U drugu teču stavim kuvat očišćeni i izrizani na fete kumpir
Bakalar možete staviti kuvati i u espres lonac oko 40 minuta ili pak kuvati obično više od 1,5 do 2 sata.
Kada je bakalar skuvan očisti se od drača i kože.
Bakalar se stavi u posudu za miksanje, sa kuvanim kumpirima.Dodaje se sitno isičeni luk, petrusimul, posoli se ,popapri.To se sve žbatije uz postepeno dodavanje maslinova ulja. Dodati maslo i malo mlika.Više puta u toku miksanja isprovati ukus uz dodavanje soli,papra i ulja, jer su to najvažniji dodaci bakalaru. Smjesa mora biti gusta i kompaktna.
Isprovajte ovaj način i nečete falit.