Brudet sa bakalarom

Autor: tatjana   (palac x 19437) |moji recepti

5
Nek vam vizualno bude prihvatljiv, što svijetlije boje i što pravilnijeg, ravnijeg izgleda, sa težinom oko 1/2 kg. Računajte na to da ćete ga trebati, prije kuhanja, namakati u vodi najmanje jedan cijeli dan, pri čemu ćete dva do tri puta mijenjati vodu u kojoj se moći. Ima i kraća varijanta omekšavanja. Naime, možete ga "tući"! No, kako vam drago! Kad ga omekšate, očistite mu ostatke unutrašnjosti i ljuske, stavite ga u lonac i pripremajte uz ove namirnice i ovim redosljedom:  narežite 4 glavice crvenog luka, veće po mogućnosti, na kolutove  pirjajte kolutove na ulju, a kad postanu staklasti dodajte nasjeckanih 5 režnjeva bijelog luka Zajedno s korom skuhajte 2 kilograma krumpira kojeg potom ogulite i narežite na ploške debele oko jednog centimetra.  Za dovršetak priprema treba vam još i dodatna 2 režnja bijelog luka i vezica peršina.  Slažite namirnice u lonac slijedećim redosljedom: krumpir bakalar ispirjani crveni i bijeli luk usitnjeni peršin Sve zajedno posolite i popaprite po ukusu. Taj postupak ponavljajte dok ne ispunite lonac ili potrošite namirnice. Nek vam na vrhu bude krumpir kojeg onda pospite fino nasjeckanim bijelim lukom. Prelijte taj složenac vodom u kojoj se kuhao bakalar i to tako da voda prekrije krumpire, a ukoliko će trebati, tijekom kuhanja dodajte još tekućine.  Nije još gotovo Tome svemu dodajte konzervu pelata srednje veličine, malo umaka od rajčice (može i koncentrata), još malo papra i soli, te po želji malo vegete. Svakako, i maslinovo ulje!  Kuhajte na tihoj vatri oko sat vremena uz povremeno dolijevanje vode u kojoj se kuhao bakalar. Pred sam završetak u brudet se dodaje još 1,5 dl maslinovog ulja i 1,5 dl vina, te soli i papra ako treba.  Užitak za posnu badnju večeru je spreman! U slast! Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4 (+4) ‹ Bakalar po domaću najbolji recept
Premda karakteristična, nekima posve neprivlačna, mirisa i izgleda, osobito kada ga nabavite sušenog, bakalar je izvrsna riba koju na naše stolove najčešće donose blagdani, Badnjak naročito. Češće pripreman u predjelima uz more, ni kontinentalcima, zahvaljujući globalizaciji kuharskih tehnika i namirnica, okusa, mirisa i jela, nije više stran. Omiljeni način pripreme bakalara jest na brudet.
bakalar

Sušeni bakalar, koji tijekom prosinca postaje obavezan dio asortimana prodavaonica koje drže do sebe, uistinu je namirnica koju ljudi poznaju tisućama godina. Činjenicu da se da fino posušiti i tako bude lakši za rukovanje, transport i čuvanje koristili su i norveški vikinzi pa je bakalar bio njihove brodske prehrane, baš kao što je danas najpoznatiji proizvod kojeg Norveška izvozi. Istina, kod nas se ne može, kao u toj zemlji, birati između pet kategorija kvalitete koji se nazivaju ekstra superiorna, superiorna, imperijalna, univerzalna i popularna, ali i osobne olfaktorne sposobnosti mogu dobro poslužiti u izboru najboljeg za badnju večeru. 

Što je najvažnije u izboru dobrog bakalara?

Nek vam vizualno bude prihvatljiv, što svijetlije boje i što pravilnijeg, ravnijeg izgleda, sa težinom oko 1/2 kg. Računajte na to da ćete ga trebati, prije kuhanja, namakati u vodi najmanje jedan cijeli dan, pri čemu ćete dva do tri puta mijenjati vodu u kojoj se moći. Ima i kraća varijanta omekšavanja. Naime, možete ga "tući"!

No, kako vam drago! Kad ga omekšate, očistite mu ostatke unutrašnjosti i ljuske, stavite ga u lonac i pripremajte uz ove namirnice i ovim redosljedom: 

  • narežite 4 glavice crvenog luka, veće po mogućnosti, na kolutove 
  • pirjajte kolutove na ulju, a kad postanu staklasti dodajte
  • nasjeckanih 5 režnjeva bijelog luka

Zajedno s korom skuhajte 2 kilograma krumpira kojeg potom ogulite i narežite na ploške debele oko jednog centimetra. 

Za dovršetak priprema treba vam još i dodatna 2 režnja bijelog luka i vezica peršina. 

Slažite namirnice u lonac slijedećim redosljedom:

  • krumpir
  • bakalar
  • ispirjani crveni i bijeli luk
  • usitnjeni peršin

Sve zajedno posolite i popaprite po ukusu.

Taj postupak ponavljajte dok ne ispunite lonac ili potrošite namirnice. Nek vam na vrhu bude krumpir kojeg onda pospite fino nasjeckanim bijelim lukom. Prelijte taj složenac vodom u kojoj se kuhao bakalar i to tako da voda prekrije krumpire, a ukoliko će trebati, tijekom kuhanja dodajte još tekućine. 

Nije još gotovo

Tome svemu dodajte konzervu pelata srednje veličine, malo umaka od rajčice (može i koncentrata), još malo papra i soli, te po želji malo vegete. Svakako, i maslinovo ulje! 

Kuhajte na tihoj vatri oko sat vremena uz povremeno dolijevanje vode u kojoj se kuhao bakalar. Pred sam završetak u brudet se dodaje još 1,5 dl maslinovog ulja i 1,5 dl vina, te soli i papra ako treba. 

Užitak za posnu badnju večeru je spreman! U slast!

Prosjek: 4 (+4)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Vaše ime, nadimak..'s

Odlican vam je recept za brodet sa bakalarom. Ja sam pravila bez krompira.Hvala vam. Pozdrav,
Vesna

2
Slika korisnika Tjedni menu's

meni definitivno najbolje jelo (valjda zato što ga jedem samo 2x godišnje)