1,5 kg domaćeg paradajza
1 dl maslinovog ulja
3 glavice ljubičastog luka (može i koji više ako su manji)
1 ravna žlica šećera
dva prstohvata soli
svježi ili suhi začini ( najbolji je bosiljak, može i origana, peršina, lovora... zapravo oni koji Vama pašu)
PRIPREMA:
U velikoj zdjeli zakipite vodu, maknite s vatre i na par minuta staviti unutra paradajz . Ocijediti, oguliti kožu i prepoloviti ih ( ako vam ne smeta koža, ovo nemorate raditi, već ih samo narežite).
Na laganoj vatri ugrijati ulje i dodati nasjeckani luk, poklopljeno dinstati 15-tak min. pa dodati paradajz (ako koristite suhe začine, odmah ih dodajte) i kuhati do željene gustoće - to traje barem sat vremena.
Pred kraj dodati šećera i soli, te svježe začine. Završiti ovisno o tome za šta će te koristiti: ako je koristite odmah, možete dodati malo vegete ili neku kocku za juhu i protisnuti češanj češnjaka; za zamrzavanje samo ostavite da se ohladi i punite vrečice za zamrzavanje prema porcijama, a odmrznuto dovršite kao i svježe; ako punite staklenke, dodajte i čep alkoholnog octa kad dodajete šećer da duže potraje.
Ja sam radila duplu turu i jedan dio odvojila i zamrznula, a ostatkom punila staklenke (dobila sam dvije) i to koristim kad radim variva, bolonjez ili saft sa mesom.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 3.8 (+46)
Jedna gospođa iz Dalmacije, koja se ujedno bavi organskim uzgojem voća i povrća, dala mi je ovaj svoj recept za taj jednostavan umak koji možete koristiti odmah, zamrznuti ga ili puniti boce/staklenke. Osim što je odlična sa tjesteninom ili rižom, možete njome obogaćivati druga jela umjesto da koristite paradaj-sos iz tetrapaka.
SASTOJCI:
- 1,5 kg domaćeg paradajza
- 1 dl maslinovog ulja
- 3 glavice ljubičastog luka (može i koji više ako su manji)
- 1 ravna žlica šećera
- dva prstohvata soli
- svježi ili suhi začini ( najbolji je bosiljak, može i origana, peršina, lovora... zapravo oni koji Vama pašu)
PRIPREMA:
U velikoj zdjeli zakipite vodu, maknite s vatre i na par minuta staviti unutra paradajz . Ocijediti, oguliti kožu i prepoloviti ih ( ako vam ne smeta koža, ovo nemorate raditi, već ih samo narežite).
Na laganoj vatri ugrijati ulje i dodati nasjeckani luk, poklopljeno dinstati 15-tak min. pa dodati paradajz (ako koristite suhe začine, odmah ih dodajte) i kuhati do željene gustoće - to traje barem sat vremena.
Pred kraj dodati šećera i soli, te svježe začine. Završiti ovisno o tome za šta će te koristiti: ako je koristite odmah, možete dodati malo vegete ili neku kocku za juhu i protisnuti češanj češnjaka; za zamrzavanje samo ostavite da se ohladi i punite vrečice za zamrzavanje prema porcijama, a odmrznuto dovršite kao i svježe; ako punite staklenke, dodajte i čep alkoholnog octa kad dodajete šećer da duže potraje.
Ja sam radila duplu turu i jedan dio odvojila i zamrznula, a ostatkom punila staklenke (dobila sam dvije) i to koristim kad radim variva, bolonjez ili saft sa mesom.