Tingul ili žgvacet, gulaš, paprikaš...

Autor: tatjana   (palac x 18638) |moji recepti

3
1 kg sitniša od kokoši (krilca, zabatak, batak, šija)  5 dkg pancete  2 mrkve  2 glavice luka  5 režnja češnjaka  vezica peršina  2 dcl bijelog vina  0,5 dcl prošeka  list lovora  crvena paprika  sol i papar po ukusu Priprema Pancetu narezati na male komadiće i staviti u zagrijanu tavu da se zastakli pa dodati narezani luk i mrkvu pirjati na laganoj vatri destak do 15 minuta (ako je potrebno malo podlivati vodom da se luk ne zagori). Kad je luk dobro upirjan staviti kokoš i zapeći sa svih strana da meso pobijeli. Kad je meso ravnomjerno pobijelilo, dodati crvenu papriku pa podliti vinom, pola prošeka (a pola pred kraj), dodati list lovora, posoliti i popapriti po ukusu i pusti na tihoj vatri da se kuha sat vremena. Kad je meso gotovo izvaditi ga na tanjur, a umak usitniti u multipraktiku pa vratiti u lonac, pustiti da se slegne: na vrh će se izdvojiti višak masnoće koji treba obrati (maknuti), pa vratiti meso natrag u lonac, dodati prošek, prokuhati još minutu-dvije, maknuti s vatre i dodati sjeckani prešin. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4 (+21)
Tingul, žgvacet, gulaš, paprikaš... sve su to udomaćeni nazivi za pirjano meso u umaku.
Recepti - 4 - slika

Ovisno iz koje regije recept dolazi, prijanac će u Dalmaciji biti tingul, u Istri žgvacet, gulaš u Slavoniji, u kontinentalnoj Hrvatskoj paprikaš, a ovaj tingul od sitniša kokoši nam je otkrio Zvonimir Ljaljić, kuhar Konobe Toni u Dolu na Braču.

 

Sastojci

  • 1 kg sitniša od kokoši (krilca, zabatak, batak, šija) 
  • 5 dkg pancete 
  • 2 mrkve 
  • 2 glavice luka 
  • 5 režnja češnjaka 
  • vezica peršina 
  • 2 dcl bijelog vina 
  • 0,5 dcl prošeka 
  • list lovora 
  • crvena paprika 
  • sol i papar po ukusu

Priprema

Pancetu narezati na male komadiće i staviti u zagrijanu tavu da se zastakli pa dodati narezani luk i mrkvu pirjati na laganoj vatri destak do 15 minuta (ako je potrebno malo podlivati vodom da se luk ne zagori). Kad je luk dobro upirjan staviti kokoš i zapeći sa svih strana da meso pobijeli. Kad je meso ravnomjerno pobijelilo, dodati crvenu papriku pa podliti vinom, pola prošeka (a pola pred kraj), dodati list lovora, posoliti i popapriti po ukusu i pusti na tihoj vatri da se kuha sat vremena.

Kad je meso gotovo izvaditi ga na tanjur, a umak usitniti u multipraktiku pa vratiti u lonac, pustiti da se slegne: na vrh će se izdvojiti višak masnoće koji treba obrati (maknuti), pa vratiti meso natrag u lonac, dodati prošek, prokuhati još minutu-dvije, maknuti s vatre i dodati sjeckani prešin.

Prosjek: 4 (+21)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)