Pire krumpir s umakom od špinata
Dakle, moja kćer i ja barem jednom tjedno uživamo u ovom jelu. Ponekad dodamo jaje na oko ili faširanu šniclu, ali i ovo je sasvim dovoljno. Moja mama ga često posluži uz kuhana ili pečena mesa ili kuhana jaja.
Sastojci za umak:
- 60 dag špinata
- 2 češnja češnjaka
- 1/2 l mlijeka
- sol
- 1 žlica vegete
- 2 -3 žlice brašna malo ulja ili masti.
Sastojci za pire:
- 1 kg krumpira
- 10 dag margarina
- mlijeko po potrebi
Priprema:
Na masnoći ispržite brašno da porumeni i prelijte polovicom mlijeka. Dodajte sitno nasjeckani špinat koji je potrebno prije toga popariti da listovi omekšaju. Dodajte usitnjeni češnjak i začine. Sve kuhajte na laganoj vatri uz dolijevanje preostalog mlijeka i vode po želji.