Žličnjaci sa sirom

recepti_bez_slike
25 dag svježeg kravljeg sira 2jaja 2 žlice masti ili margarina 20 dag brašna 1 žlica kiselog vrhnja 1 dl slatkog vrhnja 10 dag krušnih mrvica 1 žlica pšenične krupice 10 dag šećera ulje, sol Priprema: U dubljoj zdjeli zgnječite dobro ocijeđeni kravlji sir, zatim dodajte omekšalu mast ili margarin, jaja, kiselo vrhnje, pšeničnu krupicu i brašno, pa kuhačom umijesite tijesto, koje ne smije biti pretvrdo. Ostavite ga pokrivenog da malo odleži. Tada u dosta kipuće posoljene vode stavljate veće žličnjake zagrabljene žlicom i kuhaj te ih 5 minuta pokrivene, a onda otkrijte i kuhajte do kraja, tj. dok svi žličnjaci ne isplivaju na površinu vode. Kuhane žličnjake pažljivo ocijedite i slažite u prikladnu nauljenu posudu. Svaki red prelijte zagrijanim uljem, pospite poprženim mrvicama i šećerom i prelijte slatkim vrhnjem. Stavite u zagrijanu, isključenu i otvorenu pećnicu 10 minuta, a zatim ih poslužite tople.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4 (+340)
Ovo obožavam, moja baka to često sprema. No, ja na kraju stavim na žličnjake malo šećera dok njoj više odgovara bešamel umak. Probajte obje varijante!

Sastojci:

  • 25 dag svježeg kravljeg sira
  • 2jaja
  • 2 žlice masti ili margarina
  • 20 dag brašna
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 1 dl slatkog vrhnja
  • 10 dag krušnih mrvica
  • 1 žlica pšenične krupice
  • 10 dag šećera
  • ulje, sol

Priprema:

U dubljoj zdjeli zgnječite dobro ocijeđeni kravlji sir, zatim dodajte omekšalu mast ili margarin, jaja, kiselo vrhnje, pšeničnu krupicu i brašno, pa kuhačom umijesite tijesto, koje ne smije biti pretvrdo. Ostavite ga pokrivenog da malo odleži. Tada u dosta kipuće posoljene vode stavljate veće žličnjake zagrabljene žlicom i kuhaj te ih 5 minuta pokrivene, a onda otkrijte i kuhajte do kraja, tj. dok svi žličnjaci ne isplivaju na površinu vode. Kuhane žličnjake pažljivo ocijedite i slažite u prikladnu nauljenu posudu. Svaki red prelijte zagrijanim uljem, pospite poprženim mrvicama i šećerom i prelijte slatkim vrhnjem. Stavite u zagrijanu, isključenu i otvorenu pećnicu 10 minuta, a zatim ih poslužite tople.

 

Prosjek: 4 (+340)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)