Šaran s krumpirom na srijemski način
Sastojci:
- 1 šaran od 1,25 kg
- 75 dag krumpira
- 15 dag suhe mesnate slanine
- 1/2 dl bijelog vina
- mljevena crvena paprika (slatka)
- 2 grančice peršinovog lista
- ulje
- papar
- sol
Priprema:
Ribu očistite, operite i narežite na komade, posolite je i popaprite. Krumpir ogulite, operite i narežite na kolute. Od šaranove glave skuhajte juhu i sačuvajte. Zatim u namazanu prikladnu posudu složite polovicu narezanog krumpira i posolite. Na to složite narezanu ribu i pospite nasjeckanim peršinovim listom i sve prelijte uljem. Po ribi poslažite drugu polovicu narezanog krumpira i posolite. Sve zalijte kuhanom hladnom juhom, kojoj ste dodali mljevenu papriku, vino i dvije žlice ulja, tako da sve bude pokriveno. Odozgo pospite slaninom narezanom na kockice i poprženom na ulju. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite toliko dugo da krumpir potpuno omekša i dobije lijepu rumenu boju. Poslužite uz salatu od kiselih paprika punjenu kupusom koja je spremljena za zimnicu.
- Vrijeme pripreme: 30 - 60 minuta
- Broj osoba: 2
- Vaše oznake (tagovi): srijemsko jelo / šaran s krumpirom / šaran
- Sastojci: vino / ulje / sol / slanina / šaran / peršinov list / papar / mljevena crvena paprika / krumpir