Ružmarin (Rosmarinus officinalis)

Autor: Suzana Gleđ   (palac x 28929) |moji recepti

0
Perite ruke!

Prije početka pripreme hrane obavezno operite ruke ruke, uzmite čisto suđe, a ruke, odjeću, radnu površinu i prostoriju u kojoj pripremate hranu ili jedete možete poprskati sprejom poput Eliksir St. Rocha (koji sadrži 14 eteričnih ulja i štiti vas prirodnim putem).

Čuvjate zdravlje!

U Šekspirovom Hamletu Ofelija kaže:"Tu je ružmarin,za sjećanje:moli za ljubav, pamti!..."
Ružmarin

Ružmarin je moja omiljena začinska biljka i kroz povijest je dobio važnu ulogu u životu ljudi. U antičko doba od njega su se pleli vijenci za nevjestu simbolizirajući ljubav, brak i smrt.Stari Egipćani i Grci su ga smatrali svetom biljkom.Stavljali su ga i u grobove faraona, te koristili pri mumificiranju mrtvih veledostojnika.

Veliku primjenu ima i u narodnoj medicini: za liječenje bakterija i gljivica, za smirenje, za izmokravanje,za probavu, za jačanje imunološkog sustava,kao pomoć kod jakih napada astme...Miris ružmarina stimulira pamćenje.To su dokazali znanstvenici sa Sveučilišta u Cincinatiu,jer potiče cirkulaciju i protok krvi prema mozgu,te poboljšava koncentraciju i liječi glavobolju.

Školarci i studenti stavite teglicu ružmarina na stol prilikom učenja i pratite rezultate.

Ružmarin se nalazi pri vrhu liste antikancerogenih biljaka.Pomaže u prevenciji i liječenju raka,posebno raka kože, pluća i debelog crijeva.

U kulinarstvu je također našao široku primjenu,pa možemo nabrojiti i neke korisne tvari koje sadrži.Osim ugljikohidrata, masti i bjelančevina, tu su i dijetalna vlakna i fitosteroli.Od minerala sadrži:mangan,željezo i magnezij, a od vitamina:C, A, B6, B5, B9.

Iako je ružmarin mediteranska biljka,nema razloga da i kontinentalci uživaju u njemu,ali ga preko zime treba spremiti u zaštićene prostore.

Za kraj možemo zaključiti da ružmarin povezuje tri bitne stvari u životu:ZDRAVLJE, HRANU I LJUBAV.Tko ga ne bi poželio?

Prosjek: 4 (+1)
Link izvora / potpis autora: Wikipedia
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)

Razmjenite ideje

recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Pizza od povrtnog tijesta - PROČITAJTE Tjestenina sa gljivama i kestenima - PROČITAJTE Superzelenilo - PROČITAJTE Marinada od plave ribe - PROČITAJTE Krumpir s mirisom ružmarina - PROČITAJTE