Pečeni odojak kao pečeni odojak

Autor: Sofi   (palac x 4604) |moji recepti

1
recepti_bez_slike
1 kg odojka voda slanina ulje Priprema:   Dobro očišćeni odojak natrljajte iznutra solju i postavite u lim za pečenje ovako: na lim stavite poprijeko dva drvca, koja prije dobro izribajte. Odojak stavite  preko drva koje smo postavili ispod prednjih i stražnjih nogu. Prednje noge savinemo pod prsa, a stražnje samo malo savinemo. U donji otvor, gdje je izvađena utroba, stavimo mali lončić. Odojak premažite slanom vodom pomoću kista i stavite ga u pećnicu. Na dno lima za pečenje staveite samo 3 žlice vode. Pećnica mora biti vrlo vruća, a za vrijeme pečenja brišemo odojka čistom krpom da svaku kapljicu vode, koja se na kožici isparila, uklonimo. Nakon nekog vremena, kad je kožica posve suha, namažite odojak po površini slaninom. Za mazanje može se upotrijebiti ulje. Na nekoliko mjesta dobro je kožicu probušiti iglom da se na koži ne naprave mjehurići. Odojka treba mazati slaninom i peći do dva sata u pećnici. Kožica pečenog odojka mora biti hrustava i jednolično žuto pečena. Prije no što se stavi peći, treba mu uši i rep pokriti folijom da ne izgore. Kad je odojak pečen, odreže mu se glava, prednje i stražnje noge, tijelo se najprije rasiječe na polovicu, a onda se poprijeko režu lijepi komadići. Servira se topao i hladan. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4 (+4) ‹ Pečeni odojak najbolji recept Rolani odojak ›
Pečeni odojak kao pečeni odojak, ali nije baš tako. Ostavljam vam recept koji je mama prepisala od frendice koja je godinama radila u jednom ličkom restiću... Detaljno vam je sve opisano, i ako se pridržavate svega, imat ćete osjećaj kao da ste naručili odojak u najboljem restiću!

Sastojci:

  • 1 kg odojka
  • voda
  • slanina
  • ulje

Priprema:

 

Dobro očišćeni odojak natrljajte iznutra solju i postavite u lim za pečenje ovako: na lim stavite poprijeko dva drvca, koja prije dobro izribajte.

Odojak stavite  preko drva koje smo postavili ispod prednjih i stražnjih nogu. Prednje noge savinemo pod prsa, a stražnje samo malo savinemo.

U donji otvor, gdje je izvađena utroba, stavimo mali lončić. Odojak premažite slanom vodom pomoću kista i stavite ga u pećnicu. Na dno lima za pečenje staveite samo 3 žlice vode.

Pećnica mora biti vrlo vruća, a za vrijeme pečenja brišemo odojka čistom krpom da svaku kapljicu vode, koja se na kožici isparila, uklonimo.

Nakon nekog vremena, kad je kožica posve suha, namažite odojak po površini slaninom. Za mazanje može se upotrijebiti ulje. Na nekoliko mjesta dobro je kožicu probušiti iglom da se na koži ne naprave mjehurići.

Odojka treba mazati slaninom i peći do dva sata u pećnici. Kožica pečenog odojka mora biti hrustava i jednolično žuto pečena.

Prije no što se stavi peći, treba mu uši i rep pokriti folijom da ne izgore. Kad je odojak pečen, odreže mu se glava, prednje i stražnje noge, tijelo se najprije rasiječe na polovicu, a onda se poprijeko režu lijepi komadići. Servira se topao i hladan.

Prosjek: 4 (+4)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika admin's

Pa vidi stvarno! =))

2
Slika korisnika Nepoznati korisnik's

ne razumijem odusevljenje? prase ko prase, pecenje ko pecenje... kako drugacije? na suncu?

3
Slika korisnika ivek's

tko se sjetio ovog recepta, svaka mu cast!!! Sljedeći odojak ide na ovaj način garant. Zadnji koji smo doma spremali bio je za doček Nove Godine, ali nije bio ni približno tako spektakularan kao ovja recept. Dobro smo ga nasolili dan prije, drugi dan ga prvo stavili na 230 stupnjeva oko pola sata, zatim dva sata na 180 pa na kraju opet malo zarešali. Zanimljivo je to da smo ga cijelo vrijeme ( sebe i odojka) zaljevali pivom. Odojak je ipak više popio :)))))))))