Pašticada iz exspres lonca
Prethodno treba 1 dobar komad mesa (veličine da može stati na dno lonca - oko 1 kg) nabosti češnjakom, štapićima mrkve i pancete.
Meso ostaviti preko noći u marinadi:
- 2 l vode + 2 dcl crnog vina prokuhati i ohladiti pa dodati
- 1 dcl octa
- 1 žlicu soli
- nekoliko zrna papra
- 2 - 3 lista lovora
- 2 veće galvice kapule izrezane na krupnije komade
- 2 -3 veće mrkve izrezane u kolutove veće debljine
- izrezan korijen celera
- korijena peršina
I još je potrebno:
- 1 mala konzerva pelata ili sjeckane rajčice (400 g)
- 6-8 kom suhih šljiva (bez koštica)
- 2 dcl prošeka
- soli, mljevenog papra, peršina, ljute paprike
Ugrijati malo lonac pa dodati nekoliko žlica ulja, da lagano prekrije dno
Meso izvaditi iz marinade pa ga osušiti kuhinjskim ručnikom
Propržiti meso sa svih strana u loncu, izvaditi ga i ostaviti na stranu
U lonac ubaciti ocijeđeno svo povrće iz marinade, te ga dobro prodinstati
Dodati pelate ili sjeckanu rajčicu, mljeveni papar, ljutu mljevenu crvenu papriku
Kada povrće omekša dodati meso, suhe šljive, prošek te zaliti marinadom toliko da prekrije meso
Kada provrije zatvoriti expres lonac i sačekati da prošišti, tada smanjiti vatru ali toliko da i dalje lagano šišti.
Poslije 30 - 35 minuta kuhanja, što ovisi o debljini mesa, lonac izmaknuti s vatre, sačekati da plovak spadne ili to uraditi pod mlazom hladne vode te onda otvoriti lonac.
Izvaditi meso i štapnim mikserom ili kroz cijediljku usitniti sastojke
Popraviti ukus još po želji (ako treba dodati soli, sjeckanog peršina ili što ko voli...) te vratiti meso u dobijeni toć (saft)







SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
Fritule s jogurtomJedan od brojnih recepata je i ovaj s jogurtom.
Recepti smo dobili od restorana Sabbia u Crikvenici...
Kolač s oblatnamaSastojci
Paket gotovih oblatni
Krema od oraha
20 dkg oraha
20 dkg šećera u prahu
15 dkg...
Salama od čokoladeSastojci za salamu od čokolade
250 g oraha
250 g šećera
200 g čokolade
50 g kakaa
Priprema...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...