Palačinke vulgaris
Ako netko baš i nezna kako napraviti palačinke, evo jednostavnog recepta za obične palačinke, koje možete i zapeći.
Sastojci:
- 15 dkg brašna
- 6 dkg masti
- 1 jaje
- marmelada
- 3 dl mlijeka
- 1 dl vrhnja
- sol
- šećer
Priprema:
U jaje se dodaje naizmjence brašno i mlijeko i dobro se miješa da se ne stvore grudice od brašna. Tijesto se posoli. U tavi za palačinke ugrije se mast i ulije toliko tijesta da je dno tanko prekriveno tijestom. Palačinka se peče najprije na jednoj, a onda na drugoj strani. Palačinke se namažu marmeladom, saviju i slože u vatrostalnu zdjelu, pošećere i poliju vrhnjem te stave u pećnicu dok ne zažute. Od ove smjese može se načiniti 8 palačinka. Pečene palačinke mogu se samo namazati marmeladom, saviti i posipati šećerom.