Šmarn (drobljenci)
Šmarn je austrijsko narodno jelo, poznato pod imenom »Schmarren« što među narodom u biti znači nešto kao bezvrijedno, banalno jelo. Šmarn ima i druge nazive poput šmarlin, drobljenac ili carski drobljenac. to nije debela palačinka, mada se radi od smjese slične kao za palačinke, a može se napraviti i od krupice ili od žemlje. Ime drobljenac je dobio po tome što se nakon ili pri kraju pečenja drobi u sitne komade.
Dobar drobljenac mora biti sočan, jednako i sitno izdrobljen te lijepo žuto pečen. Prije nego se iznese na stol, zasladi se šećerom, pekmezom ili nekim drugim namazom. Šmarn je dobar i kao prilog hrani, uz malo manje šećera u smjesi.
Sastojci za šmarn:
- 25 dkg brašna
- 1/2 l mlijeka
- 2 žumanjka
- 5 dkg šećera
- snijeg od 2 bjelanjka
Priprema:
Žumanjci i šećer se izmiješaju, zatim dodaju brašno i mlijeko naizmjence te na kraju lagano umiješate snijeg. Šmarn se može peći na dubljoj tavi ili se cijela smjesa stavi odjednom u lim za pečenje, u kojoj je dovoljna količina masti, i peče u pećnici. Za pravi šmarn, mast je puno bolji izbor od ulja i treba je biti poprilično u tavici ili limu.Kad je smjesa pečena, izvadi se iz pećnice, izreže najprije nožem u sitnije komade, a onda se pomoću vilica drobi u sitne komadiće. Poslužuje se odmah po pripremi.
prekrasan recept, a i jako fino za pojesti. Hvala
evo danas opet šmarn na tanjuru
obožavam šmarn!
ja za šmarn nisam ni znala dok nisam to probala kod dečka. Obično radim palašinke na sto načina, a ovo mi nikad nije palo na pamet. Nakon toga sam upoznala mamu s receptom. Ponekad mi palačinke slučajno postanu šmarn kad pretjeram sa oštrim brašnom pa mi se počnu trgat Smile Dobra ideja za spas palačinki :)
mi šmarn najviše volimo tamaniti posipanog s cimetom u prahu i šećera (ako kome treba dodatno zasladiti).