Šmarn (drobljenci)

Autor: admin   (palac x 164666) |moji recepti

7
25 dkg brašna 1/2 l mlijeka 2 žumanjka 5 dkg šećera snijeg od 2 bjelanjka Priprema: Žumanjci i šećer se izmiješaju, zatim dodaju brašno i mlijeko naizmjence te na kraju lagano umiješate snijeg. Šmarn se može peći na dubljoj tavi ili se cijela smjesa stavi odjednom u lim za pečenje, u kojoj je dovoljna količina masti, i peče u pećnici. Za pravi šmarn, mast je puno bolji izbor od ulja i treba je biti poprilično u tavici ili limu.Kad je smjesa pečena, izvadi se iz pećnice, izreže najprije nožem u sitnije komade, a onda se pomoću vilica drobi u sitne komadiće. Poslužuje se odmah po pripremi. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.9 (+7) ‹ Čokoladne palačinke najbolji recept
Šmarn je austrijsko narodno jelo, poznato pod imenom »Schmarren« što među narodom u biti znači nešto kao bezvrijedno, banalno jelo. Šmarn ima i druge nazive poput šmarlin, drobljenac ili carski drobljenac. to nije debela palačinka, mada se radi od smjese slične kao za palačinke, a može se napraviti i od krupice ili od žemlje. Ime drobljenac je dobio po tome što se nakon ili pri kraju pečenja drobi u sitne komade. Dobar drobljenac mora biti sočan, jednako i sitno izdrobljen te lijepo žuto pečen. Prije nego se iznese na stol, zasladi se šećerom, pekmezom ili nekim drugim namazom. Šmarn je dobar i kao prilog hrani, uz malo manje šećera u smjesi.
šmarn

Sastojci za šmarn:

  • 25 dkg brašna
  • 1/2 l mlijeka
  • 2 žumanjka
  • 5 dkg šećera
  • snijeg od 2 bjelanjka

Priprema:

Žumanjci i šećer se izmiješaju, zatim dodaju brašno i mlijeko naizmjence te na kraju lagano umiješate snijeg. Šmarn se može peći na dubljoj tavi ili se cijela smjesa stavi odjednom u lim za pečenje, u kojoj je dovoljna količina masti, i peče u pećnici. Za pravi šmarn, mast je puno bolji izbor od ulja i treba je biti poprilično u tavici ili limu.Kad je smjesa pečena, izvadi se iz pećnice, izreže najprije nožem u sitnije komade, a onda se pomoću vilica drobi u sitne komadiće. Poslužuje se odmah po pripremi.

Prosjek: 3.9 (+7)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika suzica's

prekrasan recept, a i jako fino za pojesti. Hvala

2
Slika korisnika admin's

evo danas opet šmarn na tanjuru

3
Slika korisnika višnja29's

obožavam šmarn!

4
Slika korisnika maza's

ja za šmarn nisam ni znala dok nisam to probala kod dečka. Obično radim palašinke na sto načina, a ovo mi nikad nije palo na pamet. Nakon toga sam upoznala mamu s receptom. Ponekad mi palačinke slučajno postanu šmarn kad pretjeram sa oštrim brašnom pa mi se počnu trgat Smile Dobra ideja za spas palačinki :)

5
Slika korisnika tatjana's

mi šmarn najviše volimo tamaniti posipanog s cimetom u prahu i šećera (ako kome treba dodatno zasladiti).