Linzeri

Autor: tatjana   (palac x 19020) |moji recepti

1
1/2 kg glatkog brašna 20 dkg svinjske masti (koju možete zamijeniti s istom količinom maslaca) 10 dkg šećera 3 žumanjka naribana korica jednog cijelog limuna sok od pola limuna bjelanjak sitno mljeveni orasi za posipanje šećer u prahu za posipanje Priprema Izmiješajte brašno s mašću (ili maslacem), najjednostavnije je pomoću vilice. Neka vas ne brine što će smjesa biti mrvičasta i nejednaka, jer kako se postepeno dodaju jaja, sok od limuna i šećer, smjesa će se ujednačiti. U sok od limuna možete odmah staviti i naribanu koricu jer će je tako biti jednostavnije dodati masi brašna i masti. Kad se dodaju i povežu svi sastojci, tijesto rukom mijesiti dok ne bude glatko i jednolično. Ukoliko radite s maslacem, tijesto se može omotati u plastičnu foliju i ostaviti pola sata u hladnjaku, ali nije nužno. Tijesto staviti na masni papir, prekriti drugim komadom masnog papira pa tanko razvaljajte (otprilike pola centimetra). Kalupom vadite oblike. Ako nemate oblike baš za linzere koji će odmah "izrezati" gornji i doljnji dio, treba voditi računa da imate isti broj jednih i drugih. Keksiće koji će poslužiti kao gornji dio linzera posuti sitno mljevenim orasima pa peći u pečnici zagrijanoj na 180 C otprilike 10 do 15 min pri čemu treba paziti da se ne presuše i da ostanu svijetli. Čim se izvade iz pečnice, spajati gornji i doljnji dio pekmezom i još tople posuti u šećerom u prahu. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4 (+15)
updated on 21/12/16. Linzeri su suhi kolačići ili čajni keksići koji se obično spravljaju u vrijeme blagdana budući da su ukusni i do desetak dana.
Recepti - 3 - slika

Recept nije posebno zahtjevan i nema opasnosti da neće uspjeti. Najkompliciranije je vaditi oblike pomoću formi (najčešće su to zvijezdice ili cvjetići) koji se kasnije spajaju (lijepe) pekmezom po izboru, a uobičajeno je koristiti pekmez od marelice ili šumskog voća jer su po okusu kiselkasti.

Po starinskom receptu linzeri se prave od svinjske masti, a kako je to danas pomalo neobično (iako se svinjska mast može nabaviti u supermarketima i na tržnicama), svinjska se mast može zamijeniti maslacem.

Sastojci

  • 1/2 kg glatkog brašna
  • 20 dkg svinjske masti (koju možete zamijeniti s istom količinom maslaca)
  • 10 dkg šećera
  • 3 žumanjka
  • naribana korica jednog cijelog limuna
  • sok od pola limuna
  • bjelanjak
  • sitno mljeveni orasi za posipanje
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema

Izmiješajte brašno s mašću (ili maslacem), najjednostavnije je pomoću vilice. Neka vas ne brine što će smjesa biti mrvičasta i nejednaka, jer kako se postepeno dodaju jaja, sok od limuna i šećer, smjesa će se ujednačiti. U sok od limuna možete odmah staviti i naribanu koricu jer će je tako biti jednostavnije dodati masi brašna i masti. Kad se dodaju i povežu svi sastojci, tijesto rukom mijesiti dok ne bude glatko i jednolično.

Ukoliko radite s maslacem, tijesto se može omotati u plastičnu foliju i ostaviti pola sata u hladnjaku, ali nije nužno. Tijesto staviti na masni papir, prekriti drugim komadom masnog papira pa tanko razvaljajte (otprilike pola centimetra). Kalupom vadite oblike. Ako nemate oblike baš za linzere koji će odmah "izrezati" gornji i doljnji dio, treba voditi računa da imate isti broj jednih i drugih.

Keksiće koji će poslužiti kao gornji dio linzera posuti sitno mljevenim orasima pa peći u pečnici zagrijanoj na 180 C otprilike 10 do 15 min pri čemu treba paziti da se ne presuše i da ostanu svijetli.

Čim se izvade iz pečnice, spajati gornji i doljnji dio pekmezom i još tople posuti u šećerom u prahu.

Prosjek: 4 (+15)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Evaa7's

Ovi linzeri

baš so dobri 

https://vajanadan.si/