Mamina mesna štruca
Sastojci:
- 2 kriške bijelog kruha (poput ciabatte)
- jedanveliki crveni luk
- 4 češnja češnjaka
- malo majčine dušice
- jedansvežanj peršina
- pola limuna
- jedna žličica komorača
- jedna žličica sjemenki papra
- 100 g ulja
- suhe rajčice
- 2 žlice zelenih masline bez koštica
- jedna žlica kapara
- 600 g miješanog mljevenog mesa
- 2 jaja (veličina M)
- sol
- prstohvat čilija u prahu
- 250 grama cherry rajčice
- jedna žličica šećera
- 2 žlice maslinovog ulja
Priprema:
Kruh staviti u zdjelu. Politi toplom vodom i ostaviti da se smekša. U međuvremenu, luk i češnjak oguliti i sitno nasjeckati. Peršin isto sitno isjeckajte. Limun oprati toplom vodom, također vrlo sitno izrezati.
Sada Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Sušene rajčice sitno isjeckajte s maslinama i kaparima. Luk, češnjak, limun, bilje i ostale začine stavite u zdjelu. Dodajte mljeveno meso, stavite jaja u zdjelu. Kriške kruha natrganjte na komade i stavite u zdjelu. Sada sve posolite i dodajte chili. S rukama umijesiti tako dugo dok se sve ne poveže u jednu smjesu.
Smjesu oblikovati u oblik kruha, tj. štruce. Operite cherry rajčice, narežite ih na pola, raširite uz mesnu štrucu i posuti sa šećerom. Dodati maslinovo ulje. Pecite u pećnici (srednji nivo) oko jedansat.
U najdeblji dio mesne štruce nabodite drvenu čačkalicu ili drveni štapić. Sok koji isteče van, mora biti bistar. Ako je on još uvijek crvenkast, štruca nije pečena do kraja već ju i dalje pecite u pećnici. Ako je gotova, izrezati na kriške rajčice i poslužite ih, uz kruh i salatu ili povrće, npr. špinat s limunom i češnjakom kao prilog.
- Vrijeme pripreme: 1 sat 30 minuta
- Broj osoba: 5
- Vaše oznake (tagovi): maslinovo ulje / mljeveno meso / kruh
- Sastojci: špinat / sol / rajčice / peršin / mljeveno meso / maslinovo ulje / masline / luk / limun / kruh / komorač / jaja / crveni luk / čili / češnjak
nikad nisam stavljala toliko sastojaka (mislim da ih niti nemam sad u kuhinji sve sa popisa), ali mroa da je ok okus jer je baš bogat začinima.Zanima me kako će ispasti rajčice i koji okus će pobrati štruca. Do sad sam radila samo punjenu i to 2-3 puta sveukupno.