Križevačka pita

sastojci:
Tijesto
- 15 dag šećera
- 20 dag margarina
- 3 velike žlice slatkog ili kiselog vrhnja
- 30 dag brašna mekanog
- 3 žumanjka
- 1 prašak za pecivo
Nadjev
- 3 bjelanjka
- 15 dag šećera
- 4 velike naribane jabuke
- 20 dag mljevenih oraha
- 3 žlice ruma
priprema:
Na pobrašnjenoj dasci umijesite sve sastojke i podijelite na dva dijela. Prvi dio stavite na dno namaštenog lima. Najjednostavnije ga je jednolično prevući unutarnjim dijelom papira u koji je bio umotan margarin. Zatim jednolično rasporedite nadjev. Od bjelanjaka istucite snijeg i postupno dodajte šećer, rum, jabuke i orahe. Pažljivo rasporedite gornji dio tijesta, koje je vrlo mekano. Ako ga j teže razvaljati, možete ga na nadjev staviti i žlicom, a poslije kad se u pećnici ugrije razmažite ga mokrim kuharskim kistom. Pecite na 180 C. oko 35 min.
- Vrijeme pripreme: 30 - 60 minuta
- Broj osoba: 6
- Vaše oznake (tagovi): pita / križevačka pita
- Sastojci: šećer / rum / prašak za pecivo / orasi / margarin / kiselo vrhnje / jaja / jabuke