Jaja u kiselom vrhnju
Sastojci:
(za 3 osobe)
- 6 jaja
- 6 dl gustog kiselog vrhnja
- 10 dag naribanog sira trapista
- 4 žlice mrvica
- 3 struka vlasca
- 2 grančice kopra
- maslac, ulje, vegeta, sol
U prikladnu nauljenu i mrvicama posutu posudu, ulijte smjesu kiselog vrhnja, nasjeckanog vlasca i kopra, posoljenu i posutu vegetom. Zatim u ovu smjesu pažljivo poslažite razbijena jaja, pospite naribanim sirom i prelijte zagrijanim maslacem. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite da se jaja u vrhnju ispeku. Uz ovako pripravljeno jelo poslužite pire od krumpira pomiješan s protisnutim graškom i nasjeckanim peršinovim listom i zelenu salatu.
Savjet: Vlasac (drobnjak) je vrsta luka s nježnim i šupljim stabljikama bez gomolja, a ima finu aromu po luku i dekorativnu zelenu boju. Dodaje se nasjeckan raznovrsnim jelima neposredno prije posluživanja. Lako se može uzgajati i kod kuće. Sušenjem znatno gubi svoja dobra svojstva, ali se može zamrznuti.
- Sastojci: kopar / jaja / kiselo vrhnje / maslac / krumpir