Umak od kopra
Sastojci:
- 2 žlice brašna
- 1 dl kiselog vrhnja
- 1 žumance
- 2 grančice kopra
- 1 žlica limunovog soka
- 2 žlice maslaca
- vegeta, sol
Priprema:
Na rastopljeni maslac dodajte brašno i kratko popržite da dobijete svijetlu zaprešku. Tada zalijte prvo s malo hladne vode, pa tek onda dodajte toplu vodu i neprestano miješajte da se ne stvore grudice. Posolite, pospite vegetom i uz miješanje kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta da se umak zgusne. Zgotovljeni umak sklonite s vatre pa umiješajte limunov sok, nasjeckani kopar i kiselo vrhnje razmućeno sa žumanjkom. Poslužite s kuhanom govedinom i junetinom, kuhanom ribom, kuhanom piletinom, kuhanim mladim krumpirom.
Savjet: Dobar umak ne smije prekriti karakterističan okus i miris jela uz koje se poslužuje, već mu je zadatak da ga istakne.
Savjet: Kopar ima ugodan i aromatičan miris. Stavlja se nasjeckan u već zgotovljeno jelo u svježem stanju, zamrznut, konzerviran u soli ili octu i osušen.
Savjet: Nakon dodavanja žumanca umak se više ne smije kuhati. Ako ga trebate održati toplim, posudu držite u toploj vodi ili na lagano zagrijanoj ploči štednjaka.
- Vaše oznake (tagovi): umak
- Sastojci: brašno / kiselo vrhnje / kopar / krumpir / limunov sok / maslac / vegeta







Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Kolač s oblatnamaSastojci
Paket gotovih oblatni
Krema od oraha
20 dkg oraha
20 dkg šećera u prahu
15 dkg...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
Salama od čokoladeSastojci za salamu od čokolade
250 g oraha
250 g šećera
200 g čokolade
50 g kakaa
Priprema...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
Žana, svi Vaši recepti za umake su odlični, baš sam primjetila i probala ih par, svaka čast. To iz neke kuharice, naučeno od mame ili bake ili eksperimentiranje?