Kiflice s pekmezom (ili orasima)
Ovo je također jedan od mojih prvih recepata, jedan od onih koji me vraća u djetinjstvo.
Dobro umutiti 1/4 kg masti (ili margarina). Dodati 3 - 4 jušne žlice šećera; razmutiti 1/2 kesice kvasa u 1/2 čaše mlijeka; prstohvat soli, 1/2 kg brašna.
Sve sastojke dobro izmiješati, staviti na dasku i mijesiti da tijesto postane glatko. Razvući ga vaganelom na debljinu tupe strane noža.
Tako razvaljano tijesto rezati na kvadratiće pa u svaki kvadratić staviti malo pekmeza (marmelade ili samljevenih, poparenih i zašećerenih oraha). Zaviti u obliku kiflića i staviti u podmazani i pobrašnjeni lim.
Staviti u toplu peć, zagrijanu na 180°C i peći dok lagano ne porumene.
Posuti vanilin-šećerom.
Link izvora / potpis autora: Vesna Santini