Okruglice sa marelicama na češki način
Umjesto marelica možete uzeti itrešnje ili šljive, uobičajenije kod nas. Tijesto se radi po tipičnom češkom principu od kruha ili peciva.
Sastojci:
- 2 žemlje
- marelice
- 1 jaje
- kravlji sir
- 3 dkg maslaca maslac
- 10 dkg brašna
- šećer
Priprema:
Žemlje se izrežu i namoče u vodu. Kad se stisnu, stave se na dasku u brašno, doda se maslac i jaje, pa se zamijesi u glatko tijesto. Tijesto se oblikuje u deblji valjak, reže na ploške i u svaku se umota marelica (šljiva ili trešnja). Okruglice se kuhaju u slanoj vodi i stave na zdjelu. Posebno se servira zdrobljeni kravlji sir, a u posudi za umak vrući rastopljeni maslac. Okruglice se na tanjuru vilicom razdijele, posipaju šećerom i sirom te poliju maslacem.