Okruglice sa marelicama na češki način

Umjesto marelica možete uzeti itrešnje ili šljive, uobičajenije kod nas. Tijesto se radi po tipičnom češkom principu od kruha ili peciva.
Sastojci:
- 2 žemlje
- marelice
- 1 jaje
- kravlji sir
- 3 dkg maslaca maslac
- 10 dkg brašna
- šećer
Priprema:
Žemlje se izrežu i namoče u vodu. Kad se stisnu, stave se na dasku u brašno, doda se maslac i jaje, pa se zamijesi u glatko tijesto. Tijesto se oblikuje u deblji valjak, reže na ploške i u svaku se umota marelica (šljiva ili trešnja). Okruglice se kuhaju u slanoj vodi i stave na zdjelu. Posebno se servira zdrobljeni kravlji sir, a u posudi za umak vrući rastopljeni maslac. Okruglice se na tanjuru vilicom razdijele, posipaju šećerom i sirom te poliju maslacem.







Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
BajaderaSastojci za bajaderu:
800 g šećera
1/2 litre vode
250 g maslaca
300 g oraha
300 g mljevenih...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...