Vidovečki gibanek

Autor: LanaM   (palac x 11913) |moji recepti

0
150 g pšeničnog brašna 150 g domaćeg heljdinog brašna pola jaja 50 g maslaca 1 dcl kiselog vrhnja sol Sastojci za nadjev: 1,2 kg svježeg sira 0,5 l kiselog vrhnja 1 kg tikve 3 žemlje 4 jaja sol Priprema: Na ploči pomiješamo jedno i drugo brašno, posolimo. U sredini napravimo prostor u koji dodamo jaja, vrhnje i maslac i vode koliko je potrebno da zamijesimo tijesto. Ostavimo ga da se odmori pola sata. Za nadjev naribamo tikve, posolimo da puste vodu i dobro ocijedimo. U sir dodamo jaja, malo vrhnja, namočene i ocijeđene žemlje, tikve pa posolimo i dobro promiješamo. Tijesto razdijelimo na tri komada i razvlačimo ga na veličinu cimpleta. Cimplet dobro namažemo maslacem i stavimo prvi komad tijesta. Poškropimo rastopljenim maslacem, namažemo nadjevom i ponavljamo dok ne potrošimo sve tijesto i nadjev. Gibanek narežemo na komade željene veličine i premažemo preostalim vrhnjem. Pečemo u pećnici 45 minuta.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.3 (+3)
Tradicionalni kolač iz Vidovca.
Recepti - 2 - slika

Sastojci za tijesto:

  • 150 g pšeničnog brašna
  • 150 g domaćeg heljdinog brašna
  • pola jaja
  • 50 g maslaca
  • 1 dcl kiselog vrhnja
  • sol

Sastojci za nadjev:

  • 1,2 kg svježeg sira
  • 0,5 l kiselog vrhnja
  • 1 kg tikve
  • 3 žemlje
  • 4 jaja
  • sol

Priprema:

Na ploči pomiješamo jedno i drugo brašno, posolimo. U sredini napravimo prostor u koji dodamo jaja, vrhnje i maslac i vode koliko je potrebno da zamijesimo tijesto. Ostavimo ga da se odmori pola sata.
Za nadjev naribamo tikve, posolimo da puste vodu i dobro ocijedimo. U sir dodamo jaja, malo vrhnja, namočene i ocijeđene žemlje, tikve pa posolimo i dobro promiješamo.
Tijesto razdijelimo na tri komada i razvlačimo ga na veličinu cimpleta. Cimplet dobro namažemo maslacem i stavimo prvi komad tijesta. Poškropimo rastopljenim maslacem, namažemo nadjevom i ponavljamo dok ne potrošimo sve tijesto i nadjev. Gibanek narežemo na komade željene veličine i premažemo preostalim vrhnjem. Pečemo u pećnici 45 minuta.

 

Prosjek: 3.3 (+3)
Link izvora / potpis autora: Damir Crleni
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)

Razmjenite ideje

recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Trnovačka makovnjača - PROČITAJTE Zagorski štrukli - PROČITAJTE Burek - PROČITAJTE Tenka kukuruzna zlevka - PROČITAJTE Cvetlinska gibanica - PROČITAJTE