Cvetlinska gibanica
Specijalitet zagorske kuhinje....
Sastojci za tijesto:
- 250 g pšeničnog brašna
- jedna kocka svježeg kvasca
- 1,5 dcl mlijeka
- 1 žličica šećera
- maslac za premazivanje
- sol
Sastojci za nadjev:
- 150 g kukuruzne krupice
- 400 g svježeg sira
- 2,5 dcl kiselog vrhnja
- 2 jaja
- 2,5 dcl mlijeka
- sol
Priprema:
Izmrvite kvas, dodajte malo brašna, jednu žlicu šećera, zalijte mlakim mlijekom i pustite da se nadiže. Preostalo brašno prosijati u posudu, posoliti, dodati dignuti kvas i umijesiti tijesto. Ostaviti ga pola sata na toplome. U međuvremenu pripremite nadjev. Na mlijeku ukuhati kukuruznu krupicu, dodati polovicu jaja, posoliti i pustiti da se malo ohladi. Nadjev mora biti rahli, ne pretvrdi. Tijesto razvaljati i položiti ga na maslacem premazanu tepsiju, a rubove malo podignuti. Premazati nadjevom od kukuruzne krupice.
Na to posipati sir, sve zaliti vrhnjem pomiješanim s ostalim jajima i peći u pećnici.
Link izvora / potpis autora: Damir Crleni
- Vaše oznake (tagovi): gibanica








Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Kolač s oblatnamaSastojci
Paket gotovih oblatni
Krema od oraha
20 dkg oraha
20 dkg šećera u prahu
15 dkg...
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...