Trnovačka makovnjača
Sastojci za tijesto:
- 350 g pšeničnog brašna
- 1 žlica ulja
- pola jaja
- sol
Sastojci za nadjev:
- 300 g mljevenog maka
- 3,5 dcl mlijeka
- 3 dcl kiselog vrhnja
- 50 g maslaca
- 250 g šećera
- šećer za posipavanje
Priprema:
Zamijesimo glatko tijesto od svih nadjeva i ostavimo da odstoji pola sata.
U međuvremenu zakuhamo mlijeko, šećer i mljeveni mak. Kad se to ohladi, dodamo vrhnje. Tijesto treba razvući koliko najtanje možemo. Poškropimo rastopljenim maslacem i tanko namažemo nadjevom. Savijemo to kao savijaču i stavimo u tepsiju namazanu maslacem. Premažemo kiselim vrhnjem i pečemo 40 minuta. Pečenu makovnjaču posipamo šećerom i poslužimo toplu.
Tradicionalni kolač iz Trnovca Bartolovečkog.
Link izvora / potpis autora: Damir Crleni
- Vaše oznake (tagovi): makovnjača
Ne razumijem ljude koji stavljaju polovičan ili potpuno nelogičan omjer sastojaka,pogotovo kad je riječ o kolačima.:(
Što se ovog tiče,nebi ga komentirala(misleći da je to neki drugi Trnovec,čije ime u naslovu krivo piše,pa stoga i neki drugi kolač) da na kraju ne piše o kojem mjestu se radi.
Dakle,ovdje bi trebala biti riječ o "Trnovečkim makačima"(pravi naziv kolača).
Ovaj kolač nema apsolutno nikakve veze sa trnovečkim makačima,osim maka u nadjevu.To je što se posta tiče a što se recepta tiče,ja ću staviti svoj koji je prilično sličan originalu.
TIJESTO-brašno,topla voda malo masti ili ulja i sol
Znači,klasično tijesto za štrukle i savijače.
e sad,omjer ne znam jer "odokativno" radim no vjerujem da većina Vas zna napraviti to tijesto.
Ja tijesto premažem uljem,prekrijem folijom i ostavim par sati u hladnjaku(može i preko noći) jer se lakše razvuče.
NADJEV-i to je "odokativno" no može se probati pa sami dodate,ili oduzmete šećera.
1/2 kg maka
oko 15-20 dkg. šećera
2 jaja
oko 4-5 žlica otopljene masti(ne margarina.Ako vam je prejaka svinjska mast,meni je,stavite biljnu mast)
oko 8dcl.vrhnja
2dcl.mlijeka
1 margarin ide kasnije na kolač
oko 4-5 dcl vrhnja za preliti naknadno
Omjeri su strašni no nadjev mora biti rijedak.
Dakle,mak se prelije vrelim mlijekom i dodajemo vrhnje,šećer i 2 jaja koja prethodno istučemo. To sve umiješamo da dobijemo rijteku smjesu i na kraju dodamo otopljenu mast.
Ne znam čime da Vam usporedim gustoću nadjeva...recimo da bude gust ko bešamel umak.
Tijesto se razvuče jako tanko i nalije se nadjev te razmaže .Na nadjev se nareže 1 margarin na tanke ploške i to zarolamo.
Staviti u lim namazan margarinom ili sa masti i zaliti vrhnjem.
Peći na 180 30-40 min.
Ovo je moja verzija jer u original ide svinjska mast i to puno više nego što sam navela pa bude stvarno jak.
Nemojte da Vas obeshrabri rijedak nadjev jer na kraju to bude jako fino;)
Dobar tek
testo je nemoguce umesiti.ovom receptu ocigledno mnogo hvali.bas sam se razocarala ovim receptom,jer,moja deca obozavaju mak i bas su se radovali.morala sam da improvizujem,u testo sam dodala vode kako bi ga umesila.na kraju nije tako stasno ispalo kao sto izgleda,malo je hrskavije.
Probala sam recept ali po ovom rteceptu nema sanse da se ovo tijesto umijesi,morala sam dodatijos 2 jaja i jos ulja i jedva sam ga rastanjila na masini za tjesteninu.Ukus nije los ali definitivno nesto fali u receptu za tijesto.Molim vas ako je neko pravio neka mi posalje pravi recept.Hvala!
sta znaci pola jaja?