Bomba torta
Torta nad tortama, bomba u svakom pogledu, bomba od okusa, kalorija, kreme, ...
Ako umjesto oraha dodate mljevene lješnjake dobićete, nevjerojatno ali još bolju bombu:)
Za biskvit je potrebno:
- 6 jaja
- 6 žlica šećera
- 8 žlica mljevenih oraha
- 3 žlice brašna
Umutiti dobro jaja sa šećerom pa im dodati mljevene orahe pomiješane s brašnom. Ovo dodavati postupno miješajući lagano žlicom. Kada ste to izmiješali preliti u oblik za torte. Ja u zadnje vrijeme koristim onaj promjera 28 cm. Može i manji. Peći u dobro zagrijanoj pećnici (zagrijati na 230 °C) oko 5 minuta, zatim pećnicu smanjiti na oko 180 - 200 °C još oko pola sata. Pečenu koru izvaditi, staviti na rešetku da se hladi.
Dok se kora peče i hladi pripremiti fil I. Za njega je potreno:
- 250 g maslaca ili margarina (šta ko voli)
- 12 žlica šećera u prahu
- 6 žumanjaka
- 150 g mljevenih oraha
- 150 g plazma keksa (koristila sam i Krašov "pettite beure")
- 2 dcl soka od narandže
- 100 g čokolade za kuhanje
A, postupak ide ovako:
- Keks složiti na tacnu, preliti sokom i ostaviti da keks upije sok.
- Žumanjke i šećer miješati na pari dok se ne zgusnu (15.20 min) te ohladiti
- Umutiti maslac pa mu dodati žumnjke. Kada je dobro umućeno dodati mljevene orahe a zatim namočeni keks. Izjednačiti pa polovicom fila premazati ohlađeni biskvit.
- U drugu polovicu dodati omekšalu čokoladu ( ja je ostavim u pećnici poslije pečenja biskvita) pa opet dobro ujednačiti i premazati prvu polovicu fila.
E, sada, treba pripremiti drugi fil za koji je potrebno:
- 6 bjelanjaka
- 6 žlica šećera (kristal)
- 2 x 150 g šećera
a priprema se ovako:
- Prvo staviti u dvije posude po 150 g šećera.
- U jedan stavite malo vode i stavite kuhati da dobijete "ušpinovani" šećer.
- Drugi stavite na vatru (u suhu posudu) i grijte ga polako da se otopi - karamelizira. Karamelizirajte ga sve dok ne počne dobro pjeniti.
- Dok se šećer otapa u većem sudu mutite bjelanjke, kada su umućeni dodajte im jednu po jednu onih 6 žlica šećera. Za to vrijeme će se i ukuhati šećer. Prvo u pripremljene bjelanjke dodajte ukuhani šećer ali polako. Smjesa će postati sjajna i glatka i biće topla pa dodajte karamelizirani šećer koli je već zapjenio. Njega saspite u bjelanjke i neprestano mutite. Sada još mutite sve dok se dobro ne ohlade. Bar, jedno 5 minuta. Dobićete gustu, sjajno "masnu" kremu!
- I, drugi fil je spreman!
- Nanesite ga na tortu odozgo i sa strana. Pošto ja ništa ne ukrašavam, moj je maksimum za ovu tortu pljosnatom stranom noža ga malo izlupati da postane namreškana.







Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
sliči zato što je u drugu polovicu prvog fila dodata čokolada :) :) jesam ga sada zakomplicirala :)
sve još bolje pojašnjeno na mome blogu: http://vrtaljica.blogspot.com/2011/10/bomba-torta-carolija-uzitka.html
Ali meni slika lici kao da ima 3 fila....
Pravim odma sutra,super je
javite se s komentarima
Mislim da cu je praviti ovih dana super izgleda... =D> :star:
da, u našoj kući broj 1. nikakva proslava ne može proći bez nje. hvala lijepa
Izvrsna torta. Stari recept,ali bez premca.