Atiski kolač
Tijesto:
- 1 suhi kvasac
- 4S dag brašna
- 10 dag margarina
- sol
- 10 dag šećera
- 1 jaje
- limunova korica
- 2 dl mlijeka
Nadjev:
- 4 dag maslaca
- 10 dag grožđica
- 1 vanilin puding
- 8 marelica ili marelica iz kompota
- maslac za premazivanje
Priprema:
Kvasac izmiješajte s malo šećera, brašna i mlake vode, pa ga pokrivenog stavite na toplo mjesto da se digne. U brašnu razmrvite margarin, dodajte sol, šećer, jaje, limunovu koricu i dignuti kvasac. S mlakim mlijekom umijesite mekano tijesto i ostavite pokriveno da se diže na toplom dok ne udvostruči volumen. U međuvremenu skuhajte puding po uputi na vrećici i stavite ga na hladno mjesto. Marelicama zarežite koru u križ i kratko prokuhajte u kipućoj vodi. Zatim ih ocijedite, isperite hladnom vodom, skinite kožicu i prerežite. Tijesto premijesite, razvucite u pravokutnik (30 x 45 cm) i poškropite rastopljenim maslacem, pospite grožđicama, savijte, izrežite na 16 jednakih ploški, te složite jednu do druge u namašteni lim.
Pokrivene ploške ostavite pola sata na toplome mjestu. Zatim utisnite sredinu svakog pužića da dobijete malo udubljenje, koje napunite pripremljenim pudingom i polovicom marelice. Pužiće pecite na 180°C oko 25 min., i još vruće premažite rastopljenim maslacem.
- Vrijeme pripreme: 1 sat 30 minuta
- Broj osoba: 6
- Vaše oznake (tagovi): kolači od voća / kolači i slastice
- Sastojci: vanilin šećer / sol / puding / maslac / margarin / marelice / limunova korica / kvasac / jaje / grožđice