Rolane tikvice

Autor: Moela   (palac x 47711) |moji recepti

0
2 velike tikvice 15 dag šunke (tanko narezane) 15 dag sira tipa Gouda ili sl. (tanko narezanog) 1/2 litre vrhnja za kuhanje 3 jaja po potrebi i ukusu soli i bijelog papra po potrebi maslaca za premazivanje kalupa 1-2 jušne žlice mrvica za posipavanje kalupa po želji ribanog sira za posipavanje gotovog jela Priprema: 1. Tikvice oprati, posušiti i odstraniti vrh i peteljku. Oštrim velikim nožem izrezati uzdužno na ploške, vrlo, vrlo tanko. Ako rezanje ne ide nožem, a imate rezalicu, poslužite se njome. Tikvice slagati na plitki tanjur u redove i svaki red posoliti kako bi pustile vodu i omekšale. Ostaviti ih tako pola sata prije daljnjeg postupka. 2. Svaku plošku tikvice dobro posušiti papirom za upijanje, a potom slagati ploške po dvije na način da se na polovicu jedne ploške stavi druga. Na te dvije ploške staviti prvo sir pa plošku šunke (izrezati prije na dimenzije ploški tikvica da ne viri iznad rolice) i pažljivo saviti u rolicu, od užeg kraja ka širem. Ako se rolica teško održava savijenom ubosti čačkalicu (oko sredine). Tako saviti i ostale ploške tikvica. 3. Vatrostalnu posudu premazati maslacem i posuti mrvicama. Redati rolice gusto jednu do druge i ako dobro i čvrsto stoje, čačkalice se mogu izvaditi. Ako ne, izvadit će se kasnije. Eventualne ostatke tikvica, sira ili šunke staviti izmedu rolica. 4.U posebnoj posudi šibom dobro umutiti jaja, doliti vrhnje za kuhanje, posoliti i popapriti. Doraditi šibom i preliti preko rolica. Peći oko 45 minuta na 180 C. Pečene rolice prohladiti i posipati po želji ribanim sirom.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.7 (+3)
Tikvice .... nježne i ukusne, mogu se pripraviti na mnoštvo načina. Ovo je jedan od novootkrivenih recepata ljeti 2014.
Recepti - 1 - slika

Sastojci:

  • 2 velike tikvice
  • 15 dag šunke (tanko narezane)
  • 15 dag sira tipa Gouda ili sl. (tanko narezanog)
  • 1/2 litre vrhnja za kuhanje
  • 3 jaja
  • po potrebi i ukusu soli i bijelog papra
  • po potrebi maslaca za premazivanje kalupa
  • 1-2 jušne žlice mrvica za posipavanje kalupa
  • po želji ribanog sira za posipavanje gotovog jela

Priprema:

1. Tikvice oprati, posušiti i odstraniti vrh i peteljku. Oštrim velikim nožem izrezati uzdužno na ploške, vrlo, vrlo tanko. Ako rezanje ne ide nožem, a imate rezalicu, poslužite se njome. Tikvice slagati na plitki tanjur u redove i svaki red posoliti kako bi pustile vodu i omekšale. Ostaviti ih tako pola sata prije daljnjeg postupka.

2. Svaku plošku tikvice dobro posušiti papirom za upijanje, a potom slagati ploške po dvije na način da se na polovicu jedne ploške stavi druga. Na te dvije ploške staviti prvo sir pa plošku šunke (izrezati prije na dimenzije ploški tikvica da ne viri iznad rolice) i pažljivo saviti u rolicu, od užeg kraja ka širem. Ako se rolica teško održava savijenom ubosti čačkalicu (oko sredine). Tako saviti i ostale ploške tikvica.

3. Vatrostalnu posudu premazati maslacem i posuti mrvicama. Redati rolice gusto jednu do druge i ako dobro i čvrsto stoje, čačkalice se mogu izvaditi. Ako ne, izvadit će se kasnije. Eventualne ostatke tikvica, sira ili šunke staviti izmedu rolica.

4.U posebnoj posudi šibom dobro umutiti jaja, doliti vrhnje za kuhanje, posoliti i popapriti. Doraditi šibom i preliti preko rolica. Peći oko 45 minuta na 180 C. Pečene rolice prohladiti i posipati po želji ribanim sirom.

 

Prosjek: 3.7 (+3)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)