Kranjske kobasice

Autor: Asja   (palac x 23884) |moji recepti

0
recepti_bez_slike
9 kg svinjetine (but, lopatica) 24 dag soli 10 g salitre 1 1/2 dag šećera 1 1/2 dag papra 1/2 l vina 3 glavice češnjaka Postupak pripreme Mesu odstranimo masnoću, izvažemo je i nadomjestimo slaninom s hrpta. Polovicu mesa narežemo na sitne kocke a drugu polovicu sameljemo. Na sitne kocke narežemo i slaninu te sve zajedno izmiješamo i posolimo. Slaninu možemo i posebno posoliti da upije sol, te je kasnije prije punjenja dodamo u mesnu masu. Tako pripremljena slanina je tvrđa. Mesc pospemo mješavinom soli, salitre i šećera. Dobro ga izmiješamo i ostavimo na hladnom dc zadnjeg dana, da sazri. Zatim ga začinimo paprom i vinom od češnjaka te miješamo, pazeći da ne gnječimo meso, dok ne postane mekano, elastično, povezano te se odvaja od ruku. Ako se ugrijalo, ohladimo ga i nadijevamo kobasice. Kad nadijevamo tanka svinjske crijeva, moramo paziti da se ne naprave zračni mjehurići, a ako se naprave, odmah ih probušimo. Kobasice objesimo na hladno mjesto jedan ili dva dana (ovisno o vremenu) da se mariniraju i još malo sazru. Nekoliko ih dana dimimo u hladnom dimu. Kada se lijepo zažute, objesimo ih na zrak.
 Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+1) ‹ Kranjske kobasice najbolji recept

Sastojci

  • 9 kg svinjetine (but, lopatica)
  • 24 dag soli
  • 10 g salitre
  • 1 1/2 dag šećera
  • 1 1/2 dag papra
  • 1/2 l vina
  • 3 glavice češnjaka

Postupak pripreme

Mesu odstranimo masnoću, izvažemo je i nadomjestimo slaninom s hrpta. Polovicu mesa narežemo na sitne kocke a drugu polovicu sameljemo. Na sitne kocke narežemo i slaninu te sve zajedno izmiješamo i posolimo. Slaninu možemo i posebno posoliti da upije sol, te je kasnije prije punjenja dodamo u mesnu masu.

Tako pripremljena slanina je tvrđa. Mesc pospemo mješavinom soli, salitre i šećera. Dobro ga izmiješamo i ostavimo na hladnom dc zadnjeg dana, da sazri. Zatim ga začinimo paprom i vinom od češnjaka te miješamo, pazeći da ne gnječimo meso, dok ne postane mekano, elastično, povezano te se odvaja od ruku. Ako se ugrijalo, ohladimo ga i nadijevamo kobasice. Kad nadijevamo tanka svinjske crijeva, moramo paziti da se ne naprave zračni mjehurići, a ako se naprave, odmah ih probušimo.

Kobasice objesimo na hladno mjesto jedan ili dva dana (ovisno o vremenu) da se mariniraju i još malo sazru. Nekoliko ih dana dimimo u hladnom dimu. Kada se lijepo zažute, objesimo ih na zrak.


Prosjek: 5 (+1)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)