Krem-juha od ječma

Autor: Etnomama   (palac x 8652) |moji recepti

0
recepti_bez_slike
300 g oljuštenog ječma 1 veća mrkva 1 korijen repe 1 koleraba 1 struk poriluka 1 žumanjak 1 šalica mlijeka 2 žlice slatkog vrhnja 1 žlica (rižine) škrobi 2 žlice ulja 2 žlice sjeckanog peršina majčina dušica lovor sol papar Kako se radi ova juha: Preko noći namočite ječam kako bi nabubrio i sutradan ga skuhajte. Povrće očistite i narežite na kockice. Propirjajte ga nekoliko minuta na ulju pa istresite u kuhani ječam. Dodajte majčinu dušicu i list lovor, posolite i kuhajte na tihoj vatri još oko pola sata. zatim izvadite lovor i majčinu dušicu, a juhu raskašite štapnim mikserom. Žumanjke umutite s mlijekom i (rižinom) škrobi pa dodajte u juhu. Na kraju umiješajte vrhnje i pospite i pospite sjeckanim peršinom.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.5 (+2)
"Majci žita", boginji Demetri Stari su Grci posvećivali žrtvene kolače od ječmenog brašna kao znak zahvale što je što ih je darivala tom vrijednom, ljekovitom žitaricom. Izvrsna topla jela, razne juhe, napici poput piva ili Kneippove sladne kave, no isto tako i ljekovita sluz i kupke od slada samo su neke blagodati koje možemo uzeti od ječma.

Od čega se radi ova juha:

  • 300 g oljuštenog ječma
  • 1 veća mrkva
  • 1 korijen repe
  • 1 koleraba
  • 1 struk poriluka
  • 1 žumanjak
  • 1 šalica mlijeka
  • 2 žlice slatkog vrhnja
  • 1 žlica (rižine) škrobi
  • 2 žlice ulja
  • 2 žlice sjeckanog peršina
  • majčina dušica
  • lovor
  • sol
  • papar

Kako se radi ova juha:

Preko noći namočite ječam kako bi nabubrio i sutradan ga skuhajte. Povrće očistite i narežite na kockice. Propirjajte ga nekoliko minuta na ulju pa istresite u kuhani ječam. Dodajte majčinu dušicu i list lovor, posolite i kuhajte na tihoj vatri još oko pola sata. zatim izvadite lovor i majčinu dušicu, a juhu raskašite štapnim mikserom. Žumanjke umutite s mlijekom i (rižinom) škrobi pa dodajte u juhu. Na kraju umiješajte vrhnje i pospite i pospite sjeckanim peršinom.

 

Prosjek: 3.5 (+2)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)