40 dag brašna
2 žlice ulja
1 jaje
Sol
Mlačna voda
ili na tržnici (ili u dućanu) kupite gotove deblje listove za savijače
30 dag hajdine kaše
Hajdu (heljdu) kuhati na umjerenoj vatri 20 do 30 minuta otprilike u tri puta većoj količini vode, dodati prstohvat soli. Hajda je kuhana kada omekne, a povremeno za vrijeme kuhanja, promješati. Kad je kuhana, ukoliko ostane još vode, hajdinu kašu ocijediti.
50 dag svježeg sira
3 cijela jaja
15 dag maslaca
soli po ukusu
Priprema:
U ohlađenu hajdinu kašu dodati sir, jaja i maslac pa sve zajedno dobro izmiješati. Smjesu treba kušati budući svaki svježi sir nije jednako slan i dodati soli po ukusu. Nadjev ravnomjerno, u ne predebelom sloju, premazati po tijestu. Jedan kraj ostaviti cca 2 cm bez nadjeva, kako nadjev ne bi "iscurio" kod savijanja. Pažljivo saviti tijesto s nadjevom kao roladu, nakon toga narezati na komade, složiti u prethodno namašćeni lim za pečenje i staviti u zagrijanu pećnicu. Peći na 180 stupnjeva, 45 do 50 minuta.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 2.5 (+2)
‹ Štrukli od ZG sireka
najbolji recept
Štrukli od kopriva ›
Recept gospođe Slavice Rainer za stari zagorski recept štrukli od hajdine kaše proglašen je naboljim na manifestaciji Babičini kolači u organizaciji Krapinsko-zagorske županije koji se održava svake godine u Humu na Sutli.
Sastojci
- 40 dag brašna
- 2 žlice ulja
- 1 jaje
- Sol
- Mlačna voda
- ili na tržnici (ili u dućanu) kupite gotove deblje listove za savijače
- 30 dag hajdine kaše
Hajdu (heljdu) kuhati na umjerenoj vatri 20 do 30 minuta otprilike u tri puta većoj količini vode, dodati prstohvat soli. Hajda je kuhana kada omekne, a povremeno za vrijeme kuhanja, promješati. Kad je kuhana, ukoliko ostane još vode, hajdinu kašu ocijediti.
- 50 dag svježeg sira
- 3 cijela jaja
- 15 dag maslaca
- soli po ukusu
Priprema:
U ohlađenu hajdinu kašu dodati sir, jaja i maslac pa sve zajedno dobro izmiješati. Smjesu treba kušati budući svaki svježi sir nije jednako slan i dodati soli po ukusu. Nadjev ravnomjerno, u ne predebelom sloju, premazati po tijestu. Jedan kraj ostaviti cca 2 cm bez nadjeva, kako nadjev ne bi "iscurio" kod savijanja. Pažljivo saviti tijesto s nadjevom kao roladu, nakon toga narezati na komade, složiti u prethodno namašćeni lim za pečenje i staviti u zagrijanu pećnicu. Peći na 180 stupnjeva, 45 do 50 minuta.