Punjeni domaći lignji po gospodski
Sastojci:
- Domaći liganj 1 kg
- Očišćeni škampi 100 g
- Filet grdobine 100 g
- Maslinovo ulje 150 ml
- Bademi 20 g
- Luk 120 g
- Češnjak 50 g
- Bijelo vino (žlahtina) 100 ml
- Prošek 100 ml
- Koncentrat rajčice 1 žlica
- Riblji temeljac 500 ml
- Peršin 10 g
- Krumpir 250 g
- Kukuruzna krupica 250 g
- Sol, papar
Način pripreme:
Lignje treba očistiti i odvojiti im glavu. Glave sitno nasjeckati te pržiti na maslinovom ulju, uz dodatak fileta grdobine i sitno nasjeckanog luka. Kratko pirjati, zatim maknuti s vatre te u ohlađenu masu dodati očišćene škampe, prokuhane i očišćene bademe i sve začiniti. Napuniti lignje smjesom te zatvoriti čačkalicom. Na ostatku maslinovoga ulja prepeći lignje sa svih strana, dodati nasjeckani luk, koncentrat rajčice i češnjak. Podliti temeljcem te kuhati otprilike 15 minuta. Dodati bijelo vino i prošek, malo peršina, po potrebi sol i papar te kuhati još otprilike 15 minuta. Gotove lignje narezati na medaljone široke 1 cm. Lignje se poslužuju uz palentu krumpiricu, koja se priprema tako da se u 5 dI vode skuha krumpir, uz dodatak malo soli i maslinovog ulja. Krumpir se kuha do 2/3 gotovosti, zatim se umiješa kukuruzna krupica te skuha do kraja. Od nastale mase se oblikuju žličnjaci.
- Vaše oznake (tagovi): ribe i plodovi mora
- Sastojci: maslinovo ulje / prošek / bijelo vino / papar / krumpir / luk / češnjak / lignje / sol / vode / koncentrat rajčice / kukuruzna krupica / temeljac / škampi