Brudit i palenta na selački
Sastojci:
- Razne ribe (škarpina, trilja, arbun), sipa, škamp 1,2 kg
- Maslinovo ulje 100 ml
- Vinski ocat 60 ml
- Vino 100 ml
- Luk 200 g
- Češnjak 30 g
- Svježa rajčica 200 g
- Koncentrat rajčice 50 g
- Peršin 40 g
- Limun 50 g
- Papar 10 g
- Sol 30 g
- Riblji temeljac 500 ml
- Kukuruzna krupica 300 g
- Ulje 50 ml
- Sol 30 g
Način pripreme:
Očišćenu ribu treba oprati, isjeći na komade prikladne za posluživanje i poprskati limunovim sokom. Na zagrijano maslinovo ulje dodati luk nasjeckan na listiće i popržiti dok ne uvene, zatim dodati nasjeckani češnjak i peršin te koncentrat rajčice, malo popržiti i ribu složiti u dno posude. Doliti vino i riblji temeljac, jelo lagano pirjati desetak minuta. Dodati rajčice nasjeckane na kockice (bez kožice i koštica), ocat, sol i papar. Pirjati još 15 do 20 minuta. Jelo maknuti s vatre, posuti nasjeckanim peršinom i nakon kraćeg vremena poslužiti uz palentu. Brudit mora biti crvenkaste boje, kiselkastog, slatkastog i finog okusa, a komadi ribe neoštećeni. Palentu treba kuhati u kipućoj vodi, u koju se doda sol i ulje. Skuhanu palentu treba istresti u odgovarajući namašćeni kalup, pustiti da se stisne, potom je istresti na dasku i koncem rezati na željene komade. Napomena: Brudit se može zgotoviti tako da se riba isprži prije nego što se stavi u umak.
- Vaše oznake (tagovi): brudet
- Sastojci: koncentrat rajčice / kukuruzna krupica / razne ribe / temeljac / rajčice / vinski ocat / sipa / limun / luk / češnjak / peršin / maslinovo ulje