Moja pogača cvijet

Autor: Jadranka Bilincic   (palac x 88145) |moji recepti

1
  1 suh kvasac (7 gr) 300 ml mlijeka 1 žličica sećera 700 gr brašna 2 jaja 5 žlica svinjske masti (ili maslac) (otopljena) 1 žličica soli Priprema: Najprije stavite kvasac u mlako mlijeko, sa žličicom šećera, žlicu brašna i pustite da se aktivira. U brašno sipajte kvasac, dodajte mast, 1 jaje i 1 bjelanjak, sol i umjesite tjesto. Stavite ga na toplom da se udupla. Tjesto podjelite na 9 djela. Od 8 napravite kugle, a devetu malo razvijte. Tavu u kojoj ćete peći pogaču (23-24 cm) namažite margarinom i u sredinu stavite jedan dublji tanjurić. Onaj deveti dio koga ste razvili stavite preko zdjelice. Okolo stavite preostalih 8 kugli. Parće u sredinu isjecite oštrim nožem na 8 trougla. Svaki trougao prebacite preko kugle. Izvadite zdjelicu, a pogaču pokrijte i stavite je na toplom da se udupla. Premažite je žumanjcem u kojem ste stavili žlicu vode i ukrasite je sjemenkama. Pogaču stavite u pećnicu i uključite je na 200 C. Kada porumeni odozgo, pokrijte je i smanijte na 150 dok se ne ispeće.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept No votes yet ‹ Ilonkina pogača najbolji recept Pogača ›
Ja sam je pravila kao uskršnje posvećenje
Recepti - 3 - slika

Sastojci:

 

  • 1 suh kvasac (7 gr)
  • 300 ml mlijeka
  • 1 žličica sećera
  • 700 gr brašna
  • 2 jaja
  • 5 žlica svinjske masti (ili maslac) (otopljena)
  • 1 žličica soli

Priprema:

Najprije stavite kvasac u mlako mlijeko, sa žličicom šećera, žlicu brašna i pustite da se aktivira.
U brašno sipajte kvasac, dodajte mast, 1 jaje i 1 bjelanjak, sol i umjesite tjesto. Stavite ga na toplom da se udupla.
Tjesto podjelite na 9 djela. Od 8 napravite kugle, a devetu malo razvijte.
Tavu u kojoj ćete peći pogaču (23-24 cm) namažite margarinom i u sredinu stavite jedan dublji tanjurić.
Onaj deveti dio koga ste razvili stavite preko zdjelice.
Okolo stavite preostalih 8 kugli.
Parće u sredinu isjecite oštrim nožem na 8 trougla.
Svaki trougao prebacite preko kugle.
Izvadite zdjelicu, a pogaču pokrijte i stavite je na toplom da se udupla.
Premažite je žumanjcem u kojem ste stavili žlicu vode i ukrasite je sjemenkama.
Pogaču stavite u pećnicu i uključite je na 200 C. Kada porumeni odozgo, pokrijte je i smanijte na 150 dok se ne ispeće.

 

No votes yet
Link izvora / potpis autora: jadranka
  • Vrijeme pripreme: 30 - 60 minuta
  • Vaše oznake (tagovi): pogača
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)