Pogača



SASTOJCI:
600 g bijelog brašna tip 550
pola kocke kvasca
mala žličica šećera
velika žlica soli ( ne prepuna)
5 dl mlijeka
2 velike žlice maslinovog ulja
PRIPREMA:
Izmrviti kvasac, dodati šećer i žličicu brašna i preliti sa cca 1 dl toplog mlijeka, pustiti 15 minuta da se bar udupla.
Prosijati brašno i dodati mu sol. U sredinu uliti dignuti kvasac, vrelo mlijeko i žlicu maslinovog ulja. Miješati i na radnoj plohi umjesiti u kuglu. Vratiti u posudu i prekriti sa krpom i neka stane još uru i udupla volumen. Nakon toga ponovno umjesiti, i oblikovati kuglu i staviti je na maslinovim uljem namazan kalup ili škrovadu za pećenje. Kruh zarezati škarama ili nožem i ostaviti još sat, sat i pol da se diže. Prije pećenja sa pinelom nježno premazati maslinovim uljem. Pećnicu 10 min prije ugrijati na 200 stupnjeva a kruh peći na 180 stupnjeva oko 45-50 minuta.






Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
BajaderaSastojci za bajaderu:
800 g šećera
1/2 litre vode
250 g maslaca
300 g oraha
300 g mljevenih...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...