Pečeni ajvar
UPDATE: 18.9.2018. Ajvar nije baš originalno s našeg područja, ali se udomaćio. Ovo je recept za ajvar pečen u ulju.
Iako u dućanima ima odličnih proizvoda, kad jednom napravite svoj ajvar, shvatit ćete da se isplatilo uložiti malo vremena i truda. Ovaj recept je brz način za pripremu ajvara, budući ne zahtjeva guljenje paprika kako to nalažu tradicionalni izvorni recepti.
Sastojci
- 5 kg paprika
- 2,5 kg plavih patliđana
- 7,5 dcl ulja
- 5-10 feferona (ovisno volite li blaži ili ljući, sami odredite količinu feferona)
- 0,5 l alkoholnog octa
- 2,5 l vode
- 3 žlice soli
- 3 žlice šećera žlica papra u zrnu
Priprema
- Oprati patlidžane i papriku, papriku očistiti od sjemenki i sve narezati na kockice. U lonac s hladnom vodom staviti ocat, sol, šećer, papar u zrnu i feferone. Kad voda zavrije stavljati na kockice paprike i patliđana da provrije.
- Ovisno o veličini lonca, količina paprike i patliđana će ohladiti ključalu vodu, a kad ponovno zavrije nakon 2-3 minute izvaditi patliđane i papriku, staviti na stanu da se ohladi.
- Ovo ponavljati dok se sva paprika i patliđani ne kratno ne prokuhaju. Na flajš mašinu (ili u multipraktiku) samljeti ohlađene paprike, patliđana i feferone, staviti u lonac (najbolji je plitki, a širok), dodati ulje i kuhati 2 sata na srednje jakoj vatri uz kontinuirano mješanje.
- Može se staviti u pečnicu na 180°C, gdje se peče tri 3 i pol sata, a svakih pola sata je potrebno izvaditi iz pečnice i promješati.







Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
Kolač s oblatnamaSastojci
Paket gotovih oblatni
Krema od oraha
20 dkg oraha
20 dkg šećera u prahu
15 dkg...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
BajaderaSastojci za bajaderu:
800 g šećera
1/2 litre vode
250 g maslaca
300 g oraha
300 g mljevenih...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
Salama od čokoladeSastojci za salamu od čokolade
250 g oraha
250 g šećera
200 g čokolade
50 g kakaa
Priprema...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
isprobano - extra je
izvanredan i proveren recept.....pozzzz...... :H :H
izvanredan i proveren recept.....pozzzz...... :H :H
super recept hvala :H
Pravi ajvar se pravi tako da se paprika peče na limu i u pećnici,patlidžana ide 10-20%.Poklopi se,oguli ,ocjedi te se onda melje u multipraktiku.Ulja ide daleko manje,1 l na 20 kg paprike,dodaju se feferone po želji i onda se dalje kuha na šporetu ili pećnici kao pekmez.
Ako radiš lakšu metodu ne moraš se mučiti,takve konfekcije imaš po povoljnoj cijeni u svakoj trgovini hranom.
svaka cast...napokon netko tko zna kako se pravi ajvar!
=D> =D>
Ako radiš lakšu metodu ne moraš se mučiti,takve konfekcije imaš po povoljnoj cijeni u svakoj trgovini hranom.
Ako radiš lakšu metodu ne moraš se mučiti,takve konfekcije imaš po povoljnoj cijeni u svakoj trgovini hranom.
ovo je super