Ajvar - varijacije na temu

Autor: Moela   (palac x 48016) |moji recepti

0
10 kg crvene rog paprike 5 kg patlidžana (bolje onih srednjih) 2,5 litre ulja Sastojci: 10 kg crvene rog paprike 5 kg patlidžana (bolje onih srednjih) 2,5 litre ulja 1,6 litre alkoholnog (bijelog) octa 5 - 10 dag ljutih feferona po potrebi sol, papar Priprema: Paprike operite, očistite (odstranite peteljku i koštice) i dobro posušite. Patlidžane operite, obrišite i ispecite cijele u pećnici u kalupu prekrivenom pek papirom. Dok se patlidžani peku, skuhajte paprike u mješavini od 3 litre vode, 1,5 litre octa i 1/2 litre ulja. Tekućina mora provrijeti, tada stavljate cijele paprike i neka se kuhaju oko 3 - 4 minute (kao za kiseljenje). Ocijedite ih i sameljite strojem za mljevenje mesa (može i mikserom iako je predložena opcija puno bolja). Pečene patlidžane ogulite pa ih također sameljite kao i (svježe) feferone. Pomiješajte u istoj posudi u kojoj ćete kuhati ajvar: paprike, patlidžane i feferone, dodajte 1, 5 litre ulja i pola dl octa, sol i papar. Provjerite slanost i paprenost. Masu kuhajte 2 sata na laganoj vatri uz često miješanje. Kuhani ajvar ulijte u čiste i zagrijane (u pećnici ili mikrovalnoj) staklenke. Vrh pokrijte uljem (pola prsta) i zatvorite celofanom. Zamotajte staklenke pokrivačem (dekom) da se polagano hlade. Savjet: Ovu količinu možete smanjiti na pola ili čak i manje, ono što je dostatno za jedan obrok. Bitno je da je omjer 2:1 u korist paprika (2 paprike - jedan patlidžan ili 5 kg paprika, 2,5 kg patlidžana). Ovaj se ajvar može dugo održati, pa i nekoliko godina bez bojazni da će promijeniti boju ili okus. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.8 (+5)
UPDATE 17.9.2018. Vrijeme je pripreme ajvara pa iako se na policama marketa može naći pristojan asortiman, ajvar pripremljen u "kućnoj radinosti" je ipak nešto posve drugo. Volim ajvar i isprobala sam nekoliko recepata, međutim ovaj mi je najbolji. Je li zbog toga što se paprike ne peku već kuhaju kao za zimnicu ili je štos u nečem drugom procijenite sami...
Recepti - 1 - slika

Sastojci:

  • 10 kg crvene rog paprike

  • 5 kg patlidžana (bolje onih srednjih)
  • 2,5 litre ulja
  • Sastojci:
  • 10 kg crvene rog paprike
  • 5 kg patlidžana (bolje onih srednjih)
  • 2,5 litre ulja
  • 1,6 litre alkoholnog (bijelog) octa
  • 5 - 10 dag ljutih feferona
  • po potrebi sol, papar

Priprema:

Paprike operite, očistite (odstranite peteljku i koštice) i dobro posušite.
Patlidžane operite, obrišite i ispecite cijele u pećnici u kalupu prekrivenom pek papirom.
Dok se patlidžani peku, skuhajte paprike u mješavini od 3 litre vode, 1,5 litre octa i 1/2 litre ulja. Tekućina mora provrijeti, tada stavljate cijele paprike i neka se kuhaju oko 3 - 4 minute (kao za kiseljenje). Ocijedite ih i sameljite strojem za mljevenje mesa (može i mikserom iako je predložena opcija puno bolja).
Pečene patlidžane ogulite pa ih također sameljite kao i (svježe) feferone.
Pomiješajte u istoj posudi u kojoj ćete kuhati ajvar: paprike, patlidžane i feferone, dodajte 1, 5 litre ulja i pola dl octa, sol i papar. Provjerite slanost i paprenost. Masu kuhajte 2 sata na laganoj vatri uz često miješanje.
Kuhani ajvar ulijte u čiste i zagrijane (u pećnici ili mikrovalnoj) staklenke. Vrh pokrijte uljem (pola prsta) i zatvorite celofanom.
Zamotajte staklenke pokrivačem (dekom) da se polagano hlade.

Savjet:

Ovu količinu možete smanjiti na pola ili čak i manje, ono što je dostatno za jedan obrok. Bitno je da je omjer 2:1 u korist paprika (2 paprike - jedan patlidžan ili 5 kg paprika, 2,5 kg patlidžana). Ovaj se ajvar može dugo održati, pa i nekoliko godina bez bojazni da će
promijeniti boju ili okus.

Prosjek: 3.8 (+5)
Link izvora / potpis autora: http://www.coolinarika.com/recept/zimnica-ajvar-na-moj-nacin/
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Moela's

Je, odličan je recept, a nama kod kuće baš takav odgovara. Paprike nisu pečene pa ajvar nije pretežak, tj. premastan a kako su samo prokuhane na kratko u octenoj mješavini upravo nota kiselosti ublažava masnoću koja se dodaje prilikom kuhanja. Volimo i malo ljući pa frknemo unutra podosta feferončića. Ovaj ajvar, ako je dobro zatvorena staklenka može izdržati na suhom i tamnom mjestu (špajza) jaaaako dugo. Pozdrav Eva!