USKRSNA FARBANA JAJA

Autor: snežana   (palac x 24663) |moji recepti

1
recepti_bez_slike
prehrambena boja u flašicama u 5 nijansi /za 100 komada jaja/ kuvana jaja najlon kesice Priprema: Jaja prethodno oprana stavite u hladnu I posoljenju vodu da se kuvaju. Kuvati ih na nižoj temperaturi da ne bi pucala. Kada se jaja skuvaju izvadite ih iz vode I ostavite da se osuše. U providnu plastičnu kesu stavite jedno jaje, dodajte 2 kapi boje I utrljajte je u jaje. Na ovaj način se ne prljaju ruke. Drugi način da se bočica boje sipa u jedan declitar tople vode I promešajte da se boja ujednači.U ovu tečnost stavljajte kuvana jaja I držite ih dok ne dobijete željenu nijansu. Na ovaj način jaja mogu I da se šaraju tako što u kesicu stavite kap boje I jaje ali jaje samo malo ofarbate, pa jaje onda prebacite u kesicu sa drugom bojom I tako opet u treću boju I na ovaj način jaja budu šarena. Ofarbana jaja slažete na papirni ubrus da se osuše a onda možete da ih premažete uljem a I ne mora. Ja ova na slici nisam mazala uljem. Za farbanje kristalima: Potrebno je: kesica sa kristalima sirova jaja Priprema: Jaja prethodno oprana stavite u sud u kome će se kuvati, nalijte hladnom vodom da ogreznu, dodajte kristale iz kesice. Voda sa jajima treba da vri oko pet minuta. Posudu sklonite sa vatre I ostavite da se ja u vodi ohlade. Hladna izvadite I osušite, a zatim ofarbajte ili kapanjem boje ili četkicom ih našarajte. Za farbanje lišćem:     zeleni listovi različitog bilja sirova jaja farba za jaja u kesicama    Priprema: Na jaja prethodno oprana I osušena se nanose listovi tako što se list malo pokvasi da lakše ostane na jajetu, I stavi se u deo najlon čarape dužine 10 cm, sada čarapu zavežite I spustite jaje u farbu da se skuva. Farba se priprema prema uputstvu sa kesice. Za farbanje bojom iz kesice: kekice farbe u raznim nijansama kuvana jaja Priprema: Jaja skuvajte na način kako je već opisano u prvom primeru. Boju iz kesice sipajte u 1dl vruće vode I zatim u boju spuštajte jaja već skuvana. Držite ih nekoliko minuta, zatim izvadite na papirni ubrus I ostavite da se osuše. Na kraju jaja istrljajte krpicom umočenom u ulje da bi dobila sjaj. Pre mazanja na jaja možete da zalepite male sličice ili da ih šarate lakom za nokte. Ofarbana jaja složim u pletene korpice koje napunim zelenim pahuljicama od papira koje su imitacija trave.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3 (+2)
Jaja se u našoj kući obavezno farbaju i to u većim količinama i svake godine imam neke nove ideje, ovo je jedna od njih. Postupak farbanja sam opisala ali nisam se setila i da sve to posebno slikam.
Recepti - 6 - slika

USKRSNA FARBANA JAJA

Jaja sam farbala prehrambenom bojom, kristalima, raznim listovima biljaka I bojom koja se sipa u vruću vodu.

Za farbanje prehrambenom bojom

Potrebno je:

  • prehrambena boja u flašicama u 5 nijansi /za 100 komada jaja/
  • kuvana jaja
  • najlon kesice

Priprema:

Jaja prethodno oprana stavite u hladnu I posoljenju vodu da se kuvaju. Kuvati ih na nižoj temperaturi da ne bi pucala. Kada se jaja skuvaju izvadite ih iz vode I ostavite da se osuše. U providnu plastičnu kesu stavite jedno jaje, dodajte 2 kapi boje I utrljajte je u jaje. Na ovaj način se ne prljaju ruke. Drugi način da se bočica boje sipa u jedan declitar tople vode I promešajte da se boja ujednači.U ovu tečnost stavljajte kuvana jaja I držite ih dok ne dobijete željenu nijansu. Na ovaj način jaja mogu I da se šaraju tako što u kesicu stavite kap boje I jaje ali jaje samo malo ofarbate, pa jaje onda prebacite u kesicu sa drugom bojom I tako opet u treću boju I na ovaj način jaja budu šarena. Ofarbana jaja slažete na papirni ubrus da se osuše a onda možete da ih premažete uljem a I ne mora. Ja ova na slici nisam mazala uljem.

Za farbanje kristalima:

Potrebno je:

  • kesica sa kristalima
  • sirova jaja

Priprema:

Jaja prethodno oprana stavite u sud u kome će se kuvati, nalijte hladnom vodom da ogreznu, dodajte kristale iz kesice. Voda sa jajima treba da vri oko pet minuta. Posudu sklonite sa vatre I ostavite da se ja u vodi ohlade. Hladna izvadite I osušite, a zatim ofarbajte ili kapanjem boje ili četkicom ih našarajte.

Za farbanje lišćem:

   

  • zeleni listovi različitog bilja
  • sirova jaja
  • farba za jaja u kesicama   

Priprema:

Na jaja prethodno oprana I osušena se nanose listovi tako što se list malo pokvasi da lakše ostane na jajetu, I stavi se u deo najlon čarape dužine 10 cm, sada čarapu zavežite I spustite jaje u farbu da se skuva. Farba se priprema prema uputstvu sa kesice.

Za farbanje bojom iz kesice:

  • kekice farbe u raznim nijansama
  • kuvana jaja

Priprema:

Jaja skuvajte na način kako je već opisano u prvom primeru. Boju iz kesice sipajte u 1dl vruće vode I zatim u boju spuštajte jaja već skuvana. Držite ih nekoliko minuta, zatim izvadite na papirni ubrus I ostavite da se osuše. Na kraju jaja istrljajte krpicom umočenom u ulje da bi dobila sjaj. Pre mazanja na jaja možete da zalepite male sličice ili da ih šarate lakom za nokte.
Ofarbana jaja složim u pletene korpice koje napunim zelenim pahuljicama od papira koje su imitacija trave.

 

Prosjek: 3 (+2)
Link izvora / potpis autora: Snežana Knežević
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)