Škola kuhanja 1.dio

Gastronomadi su organizirali novi tečaj kuhanja. Odlučila sam upisati ga kako bih otkrila neke tajne i tehnike koje bi mi olakšale dnevno kuhanje i kuhanje za specijalne prilike. Da, želim biti bolja ili, točnije, još bolja kuharica.
škola kuhanja

Putem televizijskih emisija, u zadnjih nekoliko godina, pratimo brojne svjetske proslavljene majstore kuhanja i razna natjecanja. Gledajući ta umijeća preko malih ekrana čini se kako je sve lako i jednostavno. Ipak, u stvarnosti nije baš tako. Već na prvim satima tečaja lako je uvidjeti koliko se u praksi može, već kod kvalitetne pripreme, uštedjeti na vremenu i poboljšati kvalitetu pripremljenog jela.

Stoga smatram da ovaj tečaj može biti koristan baš za svakoga. Prostor je odličan kao i ekipa koja je došla kuhati i učiti, veseli ljudi otvoreni za nova znanja. Učitelji puni iskustva i vještina koje nesebično prenose. Preporučam svima, koji nađu vremena, da se priključe sljedećim tečajevima. Čini mi se da smo, kao homogena grupa, premda nas ima od 20 do 45 godina, dobro «zagrizli» u nova jela koja nas očekuju.

Evo ukratko što se događalo tijekom prvog tjedna.

Prvi sat, taman ponedjeljak. Vi, još odmorni od vikenda ili umorni od tulumarenja. Nevažno! Kuhanje relaksira. Slijedeći termin - srijeda.

Najprije upoznavanje, odnosno 3 sata zanimljivog kuharskog druženja. Drugi sat počinje sa temeljcima i to je stvarno interesantno. Mislila sam da o tome sve znam. Ali, naučih još ponešto. Tijekom, za to predviđenog termina, naprave se sve vrste temeljaca - povrtni, juneći, pileći i riblji, a na kraju zajedno sjednemo za stol i uz razgovor to sve lijepo «popapamo».

Od pilećeg temeljca smo napravili i «ajngemachtec». Ovu smo pileću juhu s noklicama od jetrica, navodno baštinili od susjeda iz Austrije. Vjerojatno je taj podatak točan i s obzirom na naziv jela. On dolazi od složenice "eingemacht", što, u slobodnom prijevodu sa njemačkog jezika, možemo predstaviti kao „sve zajedno“ ili „sve u jednom“. Dodavši tome još i umanjenicu po dobrom zagrebačkom običaju - dobili smo «ajngemahtec» u kojem slasno uživaju već generacije. Noklice od jetrica su odlične i brzo se naprave, a moram priznati i da ih do sad nisam nikad radila.

Ono što sam prvi put vidjela je da se kore od mrkve, peršina i celera ne bacaju nego skuhaju kratko u vodi i sa tom tekućinom podljeva se kod pripreme juhe.

Javim se opet drugi tjedan sa novostima. Danas su na rasporedu kruh i riža.

Pozdrav, Lana
 1