Ajngemahtec

Autor: tatjana   (palac x 1740) |moji recepti

7

I u kulinarstvu, baš kao i u svakodnevnome govoru, upotrebljavamo tuđice. To uopće ne mora biti loše! Dapače, obogaćuje...kako jezik tako i tanjur. Ova juhica, nazvana ajngemahtec, u kajkavskim je krajevima, napose u Zagrebu, omiljeno tradiconalno jelo.

ajngemahtec

U zagrebačkim građanskim obiteljima tijekom 20. stoljeća, pa i ranije, nedjeljni ručak započinjao je ajngemahtecom. Ovu smo pileću juhu s noklicama od jetrica, navodno baštinili od susjeda iz Austrije. Vjerojatno je taj podatak točan i s obzirom na naziv jela. On dolazi od složenice "eingemacht", što, u slobodnom prijevodu sa njemačkog jezika, možemo predstaviti kao  „sve zajedno“ ili „sve u jednom“. Dodavši tome još i umanjenicu po dobrom zagrebačkom običaju - dobili smo ajngemahtec u kojem slasno uživaju već generacije.

Sastojci

  • 0,5 kg pilećeg mesa
  • 10 dkg pilećih jetrica
  • 5 dkg crvenog luka
  • po 10 dkg tikvica, graška, mrkvice, korijena od peršina i korijena od celera
  • 3 žlice brašna
  • 1 jaje
  • malo ulja
  • sol i papar po želji

Priprema

Na kockice, tj. na manje komade narežite piletinu. Sitno nasjeckani luk lagano pirjajte na ulju do lijepe zlatno žute boje. K njemu tada  ubacite usitnjeno meso i sve skupa još malo popržite. Piletina bi trebala bostati bijela i u tom trenutku dodaje se povrće. I to prema  kriteriju tvrdoćo: najprije mrkva, pa peršin, celer i tek potom grašak i  tikvice. Namirnice tada treba pustiti da se malo prožmu i poprže, a onda na to dodajte litru i pol vode, pustite da zakuha, smanjite vatru i pustite da polako kuha, otprilike sat vremena. Pred kraj, u juhicu dodajte noklice od jetrica i ostavite dodatnih 10 minuta na vatri dok se i noklice ne skuhaju. Na kraju, prije posluživanja, dodajte svježe nasjeckani peršin.

Smjesa za noklice

Noklice napravite tako da u posudi razmutite jedno cijelo jaje i njemu, malo po malo, dodajete brašno, sol, papar, nasjeckani peršin i fino usitnjena pileća jetrica. Lagano miješate, pustite da smjesa odstoji nekoliko minuta te, malom žličicom ukuhavate u juhu koja vrije.

Prosjek: 5 (+2)
0,5 kg pilećeg mesa 10 dkg pilećih jetrica 5 dkg crvenog luka po 10 dkg tikvica, graška, mrkvice, korijena od peršina i korijena od celera 3 žlice brašna 1 jaje malo ulja sol i papar po želji Priprema Na kockice, tj. na manje komade narežite piletinu. Sitno nasjeckani luk lagano pirjajte na ulju do lijepe zlatno žute boje. K njemu tada  ubacite usitnjeno meso i sve skupa još malo popržite. Piletina bi trebala bostati bijela i u tom trenutku dodaje se povrće. I to prema  kriteriju tvrdoćo: najprije mrkva, pa peršin, celer i tek potom grašak i  tikvice. Namirnice tada treba pustiti da se malo prožmu i poprže, a onda na to dodajte litru i pol vode, pustite da zakuha, smanjite vatru i pustite da polako kuha, otprilike sat vremena. Pred kraj, u juhicu dodajte noklice od jetrica i ostavite dodatnih 10 minuta na vatri dok se i noklice ne skuhaju. Na kraju, prije posluživanja, dodajte svježe nasjeckani peršin. Smjesa za noklice Noklice napravite tako da u posudi razmutite jedno cijelo jaje i njemu, malo po malo, dodajete brašno, sol, papar, nasjeckani peršin i fino usitnjena pileća jetrica. Lagano miješate, pustite da smjesa odstoji nekoliko minuta te, malom žličicom ukuhavate u juhu koja vrije. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+2)

Napiši svoj komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
osam - dva =
Riješite jednostavno matematičko pitanje i odgovor napišite brojkom, npr 3+sedam jednako -upišite 10
Slika korisnika MMZ's

To je moja prabaka radila i duuugo dugo tražim recept za to! Hvala puno!

Slika korisnika Zorro's

Ajngemahtec - jao divnoga li sjecanja na moje pokojne roditelje i baku, dugo sam razmisljao o toj juhi ali nisam se mogao sjetiti do sada Veliko Hvala

U klet ulaze pametni i oni manje pametni, izlaze jednaki

"Još jedan recept iz TOP 50"