Krafne - pokladnice punjene sirom
U vrijeme poklada ili Fašnika ovo su krafne ili pokladnice koje vam garantiraju: relativno brzi postupak, bijeli obruč u sredini (kako i treba biti) ali i posve drugačiji okus punjenja
Sastojci za pokladnice, krafne, krofne, uštipke...
- 4 kom žutanjaka
- prstohvat suli
- 3 dag šecera
- 1/4 litre mlakoga mlijeka
- 1 žlica ruma
- sok od 1/2 limuna
- 5 jušnih žlica ulja
- 2 dag svježega kvasca (1/2 kocke)
- 60 dag brašna (oštro)
Nadjev
- 20 dag svježeg kravljega sira
- 2,5 dl slatkog vrhnja
- 3 - 4 žlice šecera
- 1 paketic vanili šecera
- 1/2 žlice limunovog soka
Ostalo
1 litra ulja (suncokretovo) za prženje
Postupak
- Žutanjke i šećer izmješajte, dodajte manji dio mlijeka, rum, sul, limunov sok, izmrvljeni kvasac, ulje i sve još jednom dobro izmješajte.
- Pripremljenu smjesu ostavite na toplom da odstoji oko 20 minuta.
- Nakon toga u posudu postepeno dodavajte brašno i ostatak mlijeka te miješajte mikserom sa spiralama sve dok tijesto ne postane glatko i gustoće kao za orehnjaču.
- Tijesto odmah razvaljajte na lagano pobrašnjenoj podlozi oko 1 cm debljine te režite krugove kalupom (ili čašom) za pokladnice kojeg prije rezanja svake pokladnice gurnite u brašno.
- Pokladnice prenesite na malo pobrašnjeni stulnjak, a ostatak tijesta slobodno premijesite malo ga lupajući o podlogu te izrezujte pokladnice dok imate tijesta.
- Ostavite pokladnice 20 minuta pokrivene na toplom mjestu kako bi narasle
- Zagrijte ulje i kad bude toplo ( imam el. štednjak sa regulatorom topline do 9, a pokladnice pečem na br.5, znači malo iznad pula),
- stavite odjednom po 3 ili 4 komada i to obavezno gornju stranu pokladnice stavite u ulje, pokrijte posudu poklopcem i pržite ih 4 minute. Nakon toga maknite poklopac, okrenite pokladnice lagano vilicom u jednom potezu i pržite ih s druge strane takoder 4 minute (sada bez poklopca).
- Pržene pokladnice izvadite rupičastom lopaticom i stavite na papirnate ubruse (3-4 komada) kako bi upili suvišnu masnoću.
- Kada su lagano prohlađene punite ih nadjevom špricom za kekse ili ukrašavanje torti s nastavkom koji ima duži tuljac (kako bi ih lakše probuli).
Nadjev
Izmješajte mikserom kravlji sir sa šećerom. Posebno umutite slatko vrhnje kojem dodajte kesicu vanili šećera i limunov sok. Sjedinite obje smjese i punite pokladnice.
- Vrijeme pripreme: 2 sata
- Vaše oznake (tagovi): krafne / pokladnice
- Sastojci: brašno / kravlji sir / kvasac / limunov sok / rum / šećer / slatko vrhnje / ulje
prekrasno
Gle, puniti ih možeš stvarno po svojoj volji. Po ovom receptu krafne uvijek odlično uspiju i to je važno, a niti ja ne stavljam uvijek sir. Volim ih i sa kremom od kestena (kesten pire+ slatko vrhnje), ili ih "natankam" marmeladom... čokolada me podsjeća na kupovne pa se nekako najrjeđe odlučujem za te, a muž ih voli prazne i tako, svatko po svome. Drago mi je da su uspjele, puno naime njih gledajući sve one prstenove odustane, a zapravo ih je lako raditi. Problem može biti u stupnju vrelosti ulja, jer ako je prejako, brzo potamne a unutra gnjecave, ako je premalo toplo, peku se dugo i popiju mesnoću, zato je najbolje, najsigurnije i najuspješnije, srednja temperatura. Hvala puno na isprobavanju, baš si me razveselila. Pozdrav iz sparnog Umaga.
Moram priznati da su mi prema ovom receptu krafne ispale meke i baš slasne, a bila sa sumnjičava prema kravljem siru. Još ih do sad sa sirom nisam ni jela, a još manje sama radila. Možda su mi draže sa čokoladom, ali su i ove za svaku pohvalu, tijesto mi ispalo ok, krafne visoke, nemam se šta žaliti