Krafne - pokladnice punjene sirom

Autor: Moela   (palac x 48648) |moji recepti

1
4 kom žutanjaka prstohvat suli 3 dag šecera 1/4 litre mlakoga mlijeka 1 žlica ruma sok od 1/2 limuna 5 jušnih žlica ulja 2 dag svježega kvasca (1/2 kocke) 60 dag brašna (oštro) Nadjev 20 dag svježeg kravljega sira 2,5 dl slatkog vrhnja 3 - 4 žlice šecera 1 paketic vanili šecera 1/2 žlice limunovog soka Ostalo 1 litra ulja (suncokretovo) za prženje Postupak Žutanjke i šećer izmješajte, dodajte manji dio mlijeka, rum, sul, limunov sok, izmrvljeni kvasac, ulje i sve još jednom dobro izmješajte. Pripremljenu smjesu ostavite na toplom da odstoji oko 20 minuta. Nakon toga u posudu postepeno dodavajte brašno i ostatak mlijeka te miješajte mikserom sa spiralama sve dok tijesto ne postane glatko i gustoće kao za orehnjaču. Tijesto odmah razvaljajte na lagano pobrašnjenoj podlozi oko 1 cm debljine te režite krugove kalupom (ili čašom) za pokladnice kojeg prije rezanja svake pokladnice gurnite u brašno. Pokladnice prenesite na malo pobrašnjeni stulnjak, a ostatak tijesta slobodno premijesite malo ga lupajući o podlogu te izrezujte pokladnice dok imate tijesta. Ostavite pokladnice 20 minuta pokrivene na toplom mjestu kako bi narasle Zagrijte ulje i kad bude toplo ( imam el. štednjak sa regulatorom topline do 9, a pokladnice pečem na br.5, znači malo iznad pula), stavite odjednom po 3 ili 4 komada i to obavezno gornju stranu pokladnice stavite u ulje, pokrijte posudu poklopcem i pržite ih 4 minute. Nakon toga maknite poklopac, okrenite pokladnice lagano vilicom u jednom potezu i pržite ih s druge strane takoder 4 minute (sada bez poklopca). Pržene pokladnice izvadite rupičastom lopaticom i stavite na papirnate ubruse (3-4 komada) kako bi upili suvišnu masnoću. Kada su lagano prohlađene punite ih nadjevom špricom za kekse ili ukrašavanje torti s nastavkom koji ima duži tuljac (kako bi ih lakše probuli). Nadjev Izmješajte mikserom kravlji sir sa šećerom. Posebno umutite slatko vrhnje kojem dodajte kesicu vanili šećera i limunov sok. Sjedinite obje smjese i punite pokladnice. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.7 (+3) ‹ Krafne - domaći recept najbolji recept Krafne-pokladnice ›
U vrijeme poklada ili Fašnika ovo su krafne ili pokladnice koje vam garantiraju: relativno brzi postupak, bijeli obruč u sredini (kako i treba biti) ali i posve drugačiji okus punjenja
Recepti - 1 - slika

Sastojci za pokladnice, krafne, krofne, uštipke...

  • 4 kom žutanjaka
  • prstohvat suli
  • 3 dag šecera
  • 1/4 litre mlakoga mlijeka
  • 1 žlica ruma
  • sok od 1/2 limuna
  • 5 jušnih žlica ulja
  • 2 dag svježega kvasca (1/2 kocke)
  • 60 dag brašna (oštro)

Nadjev

  • 20 dag svježeg kravljega sira
  • 2,5 dl slatkog vrhnja
  • 3 - 4 žlice šecera
  • 1 paketic vanili šecera
  • 1/2 žlice limunovog soka

Ostalo

1 litra ulja (suncokretovo) za prženje

Postupak

  1. Žutanjke i šećer izmješajte, dodajte manji dio mlijeka, rum, sul, limunov sok, izmrvljeni kvasac, ulje i sve još jednom dobro izmješajte.
  2. Pripremljenu smjesu ostavite na toplom da odstoji oko 20 minuta.
  3. Nakon toga u posudu postepeno dodavajte brašno i ostatak mlijeka te miješajte mikserom sa spiralama sve dok tijesto ne postane glatko i gustoće kao za orehnjaču.
  4. Tijesto odmah razvaljajte na lagano pobrašnjenoj podlozi oko 1 cm debljine te režite krugove kalupom (ili čašom) za pokladnice kojeg prije rezanja svake pokladnice gurnite u brašno.
  5. Pokladnice prenesite na malo pobrašnjeni stulnjak, a ostatak tijesta slobodno premijesite malo ga lupajući o podlogu te izrezujte pokladnice dok imate tijesta.
  6. Ostavite pokladnice 20 minuta pokrivene na toplom mjestu kako bi narasle
  7. Zagrijte ulje i kad bude toplo ( imam el. štednjak sa regulatorom topline do 9, a pokladnice pečem na br.5, znači malo iznad pula),
  8. stavite odjednom po 3 ili 4 komada i to obavezno gornju stranu pokladnice stavite u ulje, pokrijte posudu poklopcem i pržite ih 4 minute. Nakon toga maknite poklopac, okrenite pokladnice lagano vilicom u jednom potezu i pržite ih s druge strane takoder 4 minute (sada bez poklopca).
  9. Pržene pokladnice izvadite rupičastom lopaticom i stavite na papirnate ubruse (3-4 komada) kako bi upili suvišnu masnoću.
  10. Kada su lagano prohlađene punite ih nadjevom špricom za kekse ili ukrašavanje torti s nastavkom koji ima duži tuljac (kako bi ih lakše probuli).

Nadjev

Izmješajte mikserom kravlji sir sa šećerom. Posebno umutite slatko vrhnje kojem dodajte kesicu vanili šećera i limunov sok. Sjedinite obje smjese i punite pokladnice.

Prosjek: 4.7 (+3)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Glavni u kuhinji's

prekrasno

2
Slika korisnika Moela's

Gle, puniti ih možeš stvarno po svojoj volji. Po ovom receptu krafne uvijek odlično uspiju i to je važno, a niti ja ne stavljam uvijek sir. Volim ih i sa kremom od kestena (kesten pire+ slatko vrhnje), ili ih "natankam" marmeladom... čokolada me podsjeća na kupovne pa se nekako najrjeđe odlučujem za te, a muž ih voli prazne i tako, svatko po svome. Drago mi je da su uspjele, puno naime njih gledajući sve one prstenove odustane, a zapravo ih je lako raditi. Problem može biti u stupnju vrelosti ulja, jer ako je prejako, brzo potamne a unutra gnjecave, ako je premalo toplo, peku se dugo i popiju mesnoću, zato je najbolje, najsigurnije i najuspješnije, srednja temperatura. Hvala puno na isprobavanju, baš si me razveselila. Pozdrav iz sparnog Umaga.

3
Slika korisnika goca's

Moram priznati da su mi prema ovom receptu krafne ispale meke i baš slasne, a bila sa sumnjičava prema kravljem siru. Još ih do sad sa sirom nisam ni jela, a još manje sama radila. Možda su mi draže sa čokoladom, ali su i ove za svaku pohvalu, tijesto mi ispalo ok, krafne visoke, nemam se šta žaliti