Krafne-pokladnice
kažu: bolje da nestane selo nego običaji....a običaj je u vrijeme poklada praviti pokladnice/krafne/krofne :), mi volimo šuplje krafne, koje nisu tjestaste i još punjene dobrom marmeladom ili džemom..ako ste i vi jedan od takvih ovo su te...
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 1 jaje
- 2 žumanca
- 1 (7 g) vrećica suhog kvasca
- 4 žlice šećera
- dobar prstohvat soli
- ribana korica 1 limuna
- 1/2 l toplog mlijeka
- 1,2 dcl ulja
- oko 1l ulja za prženje
- marmelada od šipka/ šipurka za punjenje
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Prosijati brašno i pomiješati ga sa soli, ribanom koricom limuna i kvascem
- U drugu zdjelu staviti jaje, žumanca i šećer te ih umutiti mikserom pa dodavati ulje i na kraju mlijeko
- Polako smjesi s jajima dodavti brašno pa zamijeniti lopatice miksera spiralnim i nastaviti dodavati brašno dok se ne dobije kompaktna masa. Pokriti prijanjajućom folijom ili krpom i staviti na toplo mjesto dok ne udvostrući volumen
- Nadošlo tijesto prebaciti na podlogu koju smo samo malo pobrašnili (ja uvijek radim na starom lancunu/čaršafu ili stolnjaku) i polako razvaljati oklagijom na debljibnu oko 4-5 milimetra. Gornj površinu nemojte posipati brašnom!!!!
- Čašom ili modlom vaditi krugove. Na sredinu svakoga drugog stavit po žlicu marmelade, prekriti praznim krugom i lagano prstima stiskati ta dva spojena kruga pomalo ih razvlačeći od sredine prema vani. Ponovno istim kalupom napraviti "krug".
- Kada su sve krafne završene zagrijati ulje u dubljoj posudi
- U zagrijano ulje stavljati krafne tako da ona strana koja je bila gornja sada ide prva u ulje, poklopite posudu. Nakon minutice skinite poklopac, okrenuti ih i još ih malo propržiti, ali nije potrebno više poklapati.
- Gotove krafne vaditi šupljom žlicom i stavljati ih na papirnate ručnike
- Još tople posuti šećerom u prahu ili kristal šećerom, po želji
Ono što mislim da je važno za pripremu krafni je:
- svi sastojci moraju biti sobne temperature (tako da sam ja sve sastojke večer prije pripreme ostavila u kuhinji da se temperiraju)
- kuhinja mora biti topla
- ulje za prženje ne smije biti pregrijano, pržiti ih na laganoj vatri
Link izvora / potpis autora: http://vrtaljica.blogspot.com/2012/02/krafni-krofne-pokladnice.html
- Vaše oznake (tagovi): krafne