Krafne-pokladnice
kažu: bolje da nestane selo nego običaji....a običaj je u vrijeme poklada praviti pokladnice/krafne/krofne :), mi volimo šuplje krafne, koje nisu tjestaste i još punjene dobrom marmeladom ili džemom..ako ste i vi jedan od takvih ovo su te...
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 1 jaje
- 2 žumanca
- 1 (7 g) vrećica suhog kvasca
- 4 žlice šećera
- dobar prstohvat soli
- ribana korica 1 limuna
- 1/2 l toplog mlijeka
- 1,2 dcl ulja
- oko 1l ulja za prženje
- marmelada od šipka/ šipurka za punjenje
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Prosijati brašno i pomiješati ga sa soli, ribanom koricom limuna i kvascem
- U drugu zdjelu staviti jaje, žumanca i šećer te ih umutiti mikserom pa dodavati ulje i na kraju mlijeko
- Polako smjesi s jajima dodavti brašno pa zamijeniti lopatice miksera spiralnim i nastaviti dodavati brašno dok se ne dobije kompaktna masa. Pokriti prijanjajućom folijom ili krpom i staviti na toplo mjesto dok ne udvostrući volumen
- Nadošlo tijesto prebaciti na podlogu koju smo samo malo pobrašnili (ja uvijek radim na starom lancunu/čaršafu ili stolnjaku) i polako razvaljati oklagijom na debljibnu oko 4-5 milimetra. Gornj površinu nemojte posipati brašnom!!!!
- Čašom ili modlom vaditi krugove. Na sredinu svakoga drugog stavit po žlicu marmelade, prekriti praznim krugom i lagano prstima stiskati ta dva spojena kruga pomalo ih razvlačeći od sredine prema vani. Ponovno istim kalupom napraviti "krug".
- Kada su sve krafne završene zagrijati ulje u dubljoj posudi
- U zagrijano ulje stavljati krafne tako da ona strana koja je bila gornja sada ide prva u ulje, poklopite posudu. Nakon minutice skinite poklopac, okrenuti ih i još ih malo propržiti, ali nije potrebno više poklapati.
- Gotove krafne vaditi šupljom žlicom i stavljati ih na papirnate ručnike
- Još tople posuti šećerom u prahu ili kristal šećerom, po želji
Ono što mislim da je važno za pripremu krafni je:
- svi sastojci moraju biti sobne temperature (tako da sam ja sve sastojke večer prije pripreme ostavila u kuhinji da se temperiraju)
- kuhinja mora biti topla
- ulje za prženje ne smije biti pregrijano, pržiti ih na laganoj vatri
Link izvora / potpis autora: http://vrtaljica.blogspot.com/2012/02/krafni-krofne-pokladnice.html
- Vaše oznake (tagovi): krafne







Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Salama od čokoladeSastojci za salamu od čokolade
250 g oraha
250 g šećera
200 g čokolade
50 g kakaa
Priprema...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
BajaderaSastojci za bajaderu:
800 g šećera
1/2 litre vode
250 g maslaca
300 g oraha
300 g mljevenih...
Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...