fritule s jabukama
fino i zanimljivo
Potrebno je (šalica od 2.5 dcl):
- 1 i 1/4 šalice brašna ( ~160 g)
- 2 žlice šećera
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice cimeta
- 1/4 žličice soli
- 1 šalica gazirane mineralne vode
- 2 žlice rastopljenog maslaca
- 2 jaja, odvojeno žumanci i bjelanci
- 3 jabuke i
- 1 žlica brašna
još:
- ulje za prženje i
- šećer u prahu za posipanje
- U većeoj zdjeli pomiješati brašno, šećer, sol, prašak za pecivo i cimet; usuti mineralnu vodu i sve izmiješati
- Dodati žumanca i maslaca pa sve dobro izmiješati. Pokriti i ostaviti na hladnom oko 2 sata
- U drugoj zdjeli umutiti bjelanca (ne moraju biti "tvrdo" umućena); prebaciti ih u gornju odstajalu smjesu i lagano izmiješati
- Sada staviti ovu zdjelu u veću zdjelu s hladnom vodom i ostaviti oko 15 minuta neka se ohladi
- Oguliti i očistit jabuke te ih izrezati na kockice stranice oko 1 cm; posuti ih s onom 1 žlicom brašna
- Pomiješati jabuke sa ohlađenim tjestom, držati ga hladnim ( u drugoj zdjeli s hladnom vodom)
- Zagrijati veću količinu ulja, zatim žlicu umočimo u vruće ulje, zagrabimo malo pripremljene smjese, a pomoću druge žlice smjesu guramo u vruću duboku masnoću.
- Fritule pržimo do zlatno žute boje, izvadimo ih na kuhinjski papir da upiju višak masnoće od prženja, posipamo šećerom u prahu i poslužimo.
Link izvora / potpis autora: vrtaljica.blogspot.com