Varivo od kelja s kosanim odrescima
Sastojci:
- 75 dag kelja
- 4 krumpira
- glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- 2 žlice brašna
- dl kiselog vrhnja
- mljevena crvena paprika (slatka)
- grančica peršinovog lista
- ulje
- vegeta
- papar
- sol
Za kosane odreske
- 40 dag mljevenog miješanog mesa
- 2 kriške suhog kruha (bez korice)
- 1 jaje
- vegeta
- sol
- ulje
Priprema:
Kelj očistite, operite, narežite na rezance, stavite ga u posoljenu zakipjelu vodu i kuhajte 10 minuta, a zatim ocijedite. Krumpir ogulite, operite i narežite na kockice. Na zagrijanom ulju popržite nasjeckani luk, dodajte nasjeckani i zgnječeni češnjak i zajedno popržite, a zatim dodajte kelj i krumpir, zalijte vodom da sve bude pokriveno. Kuhajte na srednjoj vatri da se povrće potpuno skuha. Tada dodajte zapržak: na ulju popržite brašno, umiješajte mljevenu papriku i dodajte jelu, posolite, pospite vegetom i zajedno kuhajte 5 minuta. U zgotovljeno jelo umiješajte kiselo vrhnje i pospite nasjeckanim peršinovim listom. Poslužite s prženim kosanim odrescima.
- Vrijeme pripreme: 1 sat
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): varivo od kelja / varivo
- Sastojci: vegeta / ulje / sol / peršinov list / papar / mljeveno meso / mljevena crvena paprika / luk / krumpir / kruh / kiselo vrhnje / kelj / jaje / češnjak / brašno
jedno od top deset jela ako se mene pita. I također mi uz varivo kelj najbolje idu faširanci koji su mi također omiljeno jelo od mljevenog mesa. jedino što uvijek pogriješim da počnem sa faširancima pa za kelj ostane nešto manje mjesta. Ali je zato varivo drugi dan još bolje i ukusnije kad se okusi fino povežu.