Vanilin roščići
Sastojci:
- 20 dag maslaca
- 20 dag šećera
- 1 bjelance
- 25 dag brašna
- 3 vanilin-šećera
- šećer u prahu za posipanje
Postupak pripreme vanilin roščića
U duboku zdjelu stavite brašno, pa u sredini utisnite udubinu u koju stavite šećer, 2 vanilin-šećera, bjelance i omekšali maslac, pa umijesite čvršće tijesto. Uzimajte male komadiće i dlanovima oblikuj te loptice, a zatim ih razvucite u valjčiće debljine olovke i duljine 5 cm, pa ih savijte u obliku potkove. Redajte ih u nenamašćeni lim, stavite u zagrijanu pećnicu na rešetku i na laganoj vatri pecite oko 15 minuta. U tanjuru izmiješajte šećer s vanilin-šećerom, pa pečene tople rošćiće uvaljajte sa svih strana, a kad se ohlade, spremite ih u limenu kutiju.
Savjet: Sve sastojke potrebne za miješenje kolača uvijek važite na istoj vagi.
Savjet: Kada slažete sitne kolače od prhkog tijesta u limene kutije, između slojeva uvijek stavite aluminijsku foliju ili masni papirl:
- Vaše oznake (tagovi): kolači i slastice
- Sastojci: brašno / maslac / šećer / šećer u prahu
Sol i lješnjaci su i u mom receptu, a sa vanili roščićima zavađam dame. Ako ne vjerujete da ove ročišće napravim bolje od ijedne žene i slastičarke iskušajte me!!! To mi je jedina fina slastica
Hej, a sol, lješnjaci?? Zbunjena sam. Pravila te rošćiće skroz drugačije, al ispalo ok. Prvo sam popržila bademe, igulila ih i samljela, i lješnjake sam samljela. A vidim da ih se u ovom receptu uopće ne spominje.. Nemam pojma odakle mi ovaj po kojem sam često pravila roščiće. Prospem onda brašno na dasku za miješanje, dodam i bademe i lješnjake, šećer, sol, 2 vanilin šećera, jaja i maslac izrezan na tanke listiće, pa zamijesim prhko tijesto. E da, onda sam zamotala u aluminijsku foliju i ostavila da stoji u frižideru oko 2 sata. Dio po dio oblikovala sam u kobasice debljine poput olovke, pa narezala na komade i oblikovala roščiće. Dobro sam zagrijala pećicu i pekla 20tak minuta. Ostatak vanilin šećera pomiješam sa šećerom u prahu, pa još vruće roščiće uvaljam u šećer.Probat ću i po ovom receptu, isto mi zvuči super...a ako netko već je, čekam savjete i komentare!
Ako roščiće poslažete u kutiju i svaki red odvojite pergament papirom možete ih dugo sačuvati sviježima