Prikle ili fritule
Prikle ili fritule obično radimo za blagdane ali sve češće zamirišu i tijekom cijele godine. Uvijek su dobro došle, a u ove hladne zimske dane posebno su dobre uz šalicu tople kave ili čaja
Potrebno je:
- cca 20 žlica brašna
- 1 prašak za pecivo
- 4 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 jaja
- 1 čašica čvrstog jogurta (180 g)
- 1 jabuka
- cca 100 g grožđica
- 2 žlice rakije
- šećer u prahu za posipanje
Postupak pripreme prikla ili fritula
- Grožđice namočiti u mlaku vodu ili po želji u rum i ostaviti 5-10 minuta
- Jabuku naribati
- Prašak za pecivo pomiješati sa brašnom
- U zdjelu staviti jaja i ručno ih malo izmutiti.
- Zatim dodavati ostale sastojke, najbolje je prvo dodati jogurt, naribanu jabuku , rakiju šećer i vanilin šećer i sve dobro umutiti
- Dodavati žlicu po žlicu brašna i ručno umješati. Kako smjesa postaje gušća vidi se da li će biti dovoljna koja žlica brašna manje ili je moguće treba dodati i koju više. Smjesa mora biti nešto gušća i čvršća od one za palačinke.
- Na kraju dodati grožđice i umješati ih u tijesto
- U dubljoj posudi dobro zagrijati ulje. Posuda mora biti puna ulja jer se prikle prže u dubokom ulju.
- Žličicom umočenom u vodi vaditi malo po malo tijesta, spuštati ih u ulje (malo se pomoći prstom), pomalo ih okretati u ulju i pržiti dok ne porumene. (spuštanjem u ulje uglavnom će se formirati loptice, ali nije uopće važno ako nisu prave loptice, uvijek negdje viri neki komadić tijesta, ili u spuštanju u ulje jednostavno promjene oblik, i to je ok. "Okretanje" u ulju je kao da ih lovite žličicom a one se okreću i bježe, igrate se :) )
- Ja sam mjerila duljinu prženja u ulju i bile su točno 1 minutu i 45 sekundi :).
- Kada su prikle gotove izvaditi ih iz ulja i odložiti na papirnati ubrus da upije dio ulja
- Posuti ih šećerom u prahu , može i sa dodatkom cimeta.
- Vaše oznake (tagovi): fašnik / fritule
- Sastojci: grožđice / jabuka / jaja / jogurt / prašak za pecivo / rum / šećer / šećer u prahu / tijesto / ulje / vanilin šećer


Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Kolač s oblatnamaSastojci
Paket gotovih oblatni
Krema od oraha
20 dkg oraha
20 dkg šećera u prahu
15 dkg...
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...