Umak od šampinjona s kiselim vrhnjem

recepti_bez_slike
5 dag šampinjona 1 glavica luka 1 žumance 2 dl kiselog vrhnja 2 žlice brašna 1 žlica maslaca 1 grančica peršinovog lista ulje, vegeta, sol Šampinjone očistite, operite, narežite na tanke listiće pa ih prokuhajte 15 minuta u posoljenoj vodi. Na mješavini maslaca i ulja popržite brašno, dodajte nasjeckani luk, zalijte s malo hladne vode, pa tek onda dodajte toplu vodu i neprestano miješajte da se ne stvore grudice. Posolite, pospite vegetom, dodajte ocijeđene šampinjone i kuhajte oko 10 minuta da se umak zgusne. U zgotovljeni umak umiješajte kiselo vrhnje s razmućenim žumanjkom i pospite nasjeckanim peršinovim listom. Umak poslužite uz divljač, kuhanu govedinu, pečenu ribu, pečenu piletinu, tjesteninu. Savjet: Ako bi zapržaka za umak odmah zalili toplom tekućinom, stvorila bi se gusta grudasta i ljepljiva smjesa. Tada biste umak morali protisnuti kroz tijesak ili dodati još tekućine pa procijediti, a to je dosta neugodan posao. Savjet: Prema načinu priprave umaci mogu biti topli i hladni. Topli umaci se poslužuju uz zagrijana meso, ribu, tjesteninu, povrće i sl., a pripravljaju se sa zaprškom uz dodavanje mlijeka, vode, vina. Hladni umaci se poslužuju uz hladna mesa, ribe, perad i povrća, a često je osnovni sastojak majoneza pomiješana s raznim drugim dodacima. Savjet: Čak ni najukusnije priređeno jelo neće prijati, ako je posluženo uz umak koji mu ne odgovara. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4 (+631)

Sastojci:

  • 5 dag šampinjona
  • 1 glavica luka
  • 1 žumance
  • 2 dl kiselog vrhnja
  • 2 žlice brašna
  • 1 žlica maslaca
  • 1 grančica peršinovog lista
  • ulje, vegeta, sol

Šampinjone očistite, operite, narežite na tanke listiće pa ih prokuhajte 15 minuta u posoljenoj vodi. Na mješavini maslaca i ulja popržite brašno, dodajte nasjeckani luk, zalijte s malo hladne vode, pa tek onda dodajte toplu vodu i neprestano miješajte da se ne stvore grudice. Posolite, pospite vegetom, dodajte ocijeđene šampinjone i kuhajte oko 10 minuta da se umak zgusne. U zgotovljeni umak umiješajte kiselo vrhnje s razmućenim žumanjkom i pospite nasjeckanim peršinovim listom. Umak poslužite uz divljač, kuhanu govedinu, pečenu ribu, pečenu piletinu, tjesteninu.

Savjet: Ako bi zapržaka za umak odmah zalili toplom tekućinom, stvorila bi se gusta grudasta i ljepljiva smjesa. Tada biste umak morali protisnuti kroz tijesak ili dodati još tekućine pa procijediti, a to je dosta neugodan posao.

Savjet: Prema načinu priprave umaci mogu biti topli i hladni. Topli umaci se poslužuju uz zagrijana meso, ribu, tjesteninu, povrće i sl., a pripravljaju se sa zaprškom uz dodavanje mlijeka, vode, vina. Hladni umaci se poslužuju uz hladna mesa, ribe, perad i povrća, a često je osnovni sastojak majoneza pomiješana s raznim drugim dodacima.

Savjet: Čak ni najukusnije priređeno jelo neće prijati, ako je posluženo uz umak koji mu ne odgovara.

Prosjek: 4 (+631)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika čvarak's

A stvarno ovaj umak nije uopće teško napraviti, i potrebno je malo dobre volje. Eto, to sam danas ja pripremio sam sebi.Ali sam kao pravi muškarac dodao ipak malo vina, ali zaista mrvicu, i to uz pirjanje sa šampinjonima

2
Slika korisnika goca's

Joj da znate šta sam danas skemijala... kupila sam onaj gotovi umak od gljiva koji je isto jako fini, i samo sam se poslužila sa zadnjim dijelom recepta. Samo sam u zgotovljeni umak umiješala kiselo vrhnje s razmućenim žumanjkom i posula nasjeckanim peršinovim listom.. Vjerojatno nije kao Žanino, ali znam da mi neće zamjeriti, probat ću i njezin recept, al danas sam bila nekako u stisci s vremenom..