50 dag fileka
15 dag suhe slanine
1 glavica luka
1 češanj češanjka
2 rajčice
jedna i pol vezica povrća za juhu
1 lovorov list
4 zrna papra
10 dag naribanog sira
parmezan
mljevena crvena paprika (slatka)
ulje
papar
sol
priprema:
Fileke dobro operite hladnom vodom, a zatim ih u hladnoj vodi držite oko 1 sat. Tada ih stavite u prikladnu posudu s očišćenim povrćem za juhu, lovorovim listom i paprom u zrnu i kuhajte u posoljenoj kipućoj vodi oko 2,5-3 sata (u ekspres-loncu 25 minuta). Skuhane fileke izvadite iz vode, ohladite i narežite na tanke rezance. Na zagrijanom ulju popržite slaninu narezanu na kockice, dodajte nasjeckani luk i malo popržite pa umiješajte mljevenu papriku. Dodajte oguljene i narezane rajčice i na srednjoj vatri zajedno pirjajte da tekućina posve ispari, pa dodajte narezane fileke i nasjeckani i zgnječeni češnjak. Posolite, popaprite i zajedno popržite 1-2 minute. Špek-fileke u tanjurima pospite naribanim parmezanom, a poslužite ih uz salatu od ukiseljenog povrća iz zimnice.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4 (+3)
Šek fileki - najbolja ideja za npr večeru!!
sastojci:
- 50 dag fileka
- 15 dag suhe slanine
- 1 glavica luka
- 1 češanj češanjka
- 2 rajčice
- jedna i pol vezica povrća za juhu
- 1 lovorov list
- 4 zrna papra
- 10 dag naribanog sira
- parmezan
- mljevena crvena paprika (slatka)
- ulje
- papar
- sol
priprema:
Fileke dobro operite hladnom vodom, a zatim ih u hladnoj vodi držite oko 1 sat. Tada ih stavite u prikladnu posudu s očišćenim povrćem za juhu, lovorovim listom i paprom u zrnu i kuhajte u posoljenoj kipućoj vodi oko 2,5-3 sata (u ekspres-loncu 25 minuta). Skuhane fileke izvadite iz vode, ohladite i narežite na tanke rezance. Na zagrijanom ulju popržite slaninu narezanu na kockice, dodajte nasjeckani luk i malo popržite pa umiješajte mljevenu papriku. Dodajte oguljene i narezane rajčice i na srednjoj vatri zajedno pirjajte da tekućina posve ispari, pa dodajte narezane fileke i nasjeckani i zgnječeni češnjak. Posolite, popaprite i zajedno popržite 1-2 minute. Špek-fileke u tanjurima pospite naribanim parmezanom, a poslužite ih uz salatu od ukiseljenog povrća iz zimnice.